• Посилання скопійовано

РРО та продаж алкоголю із відстроченням платежу

Підприємство має ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Чи можна проводити розрахунки за алкоголь з відстроченням платежу готівкою? Як це провести в РРО?

ДПС у підкатегорії 113.03 «ЗІР» (питання: «Чи може СГ, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами), проводити розрахунок за реалізовані алкогольні напої (тютюнові вироби) з відстроченням платежу?») зазначає, що суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами), може проводити розрахунок за реалізовані алкогольні напої (тютюнові вироби) з відстроченням платежу за умови обов’язкової видачі розрахункового документа, в якому зазначає форму оплати «кредит/післяплата/відстрочення платежу». Фіскальний чек, оформлений належним чином, тобто згідно із нормами Положення №13, повинен бути виданий покупцю при відпуску товарів. Про це ми зазначали тут та тут.

При цьому отримання коштів, які надходять у рахунок продажу товару з відстроченням платежу, слід (ІПК ДПС від 24.04.2020 р. №1652/6/99-00-05-04-01-06/ІПК):

  • або оприбутковувати у касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів;
  • або сума готівкових коштів, отримана від покупця, що відповідає сумі, зазначеній у фіскальному чеку з формою оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу», вноситься до скриньки РРО та пам'яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» із наступним зазначенням на службовому документі номера фіскального чеку, за яким здійснено реалізацію товару з відстроченням платежу.

При цьому, місцем реалізації товарів (місцем торгівлі) при проведенні розрахункової операції на повну суму покупки шляхом роздрукування в стаціонарному магазині, обладнаному РРО, розрахункового документу (касового чеку), в якому зазначена форма оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу», є місце отримання кінцевим споживачем таких товарів.

Водночас, податківці в ІПК від 24.04.2020 р. №1652/6/99-00-05-04-01-06/ІПК нагадують, що роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами повинна здійснюватися відповідно до отриманих ліцензій на роздрібну торгівлю, які, зокрема, передбачають наявність відповідних місць торгівлі для здійснення реалізації цих товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування.

А  отже, здійснення підприємством доставки алкогольних напоїв та тютюнових виробів замовнику-покупцю (кінцевому споживачу), що були замовлені через інтернет-сторінку стаціонарного магазину (зокрема, за умови роздрукування розрахункового документа, в якому зазначено форму оплати «кредит/післяплата/відстрочення платежу», який був роздрукований в стаціонарному магазині, обладнаному РРО) буде суперечити вимогам чинного законодавства, зокрема, в частині реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів не за місцем фактичного розташування місця торгівлі.

І це не перше таке роз’яснення від податківців – аналогічне вони говорили тут, тут,тут та тут.

Тобто вважаємо, що податківці підводять до того, що продати алкогольні напої через мережу Інтернет можна, й відповідно провести такий продаж через РРО із зазначенням форми оплати «кредит/післяплата/відстрочка платежу», втім покупець має самостійно звернутися до місця реалізації таких товарів (тобто без доставки), за небхідності оплатити його готівкою й, відповідно, забрати товар, а продавець оприбуткувати отриману готівку.

 

Зауважимо!

Тут ми зазначали, що подекуди податківці відступають від такої позиції. Так, харківські податківці у ІПК від 13.02.2018 р. №601/ІПК/20-40-14-10-16 зазначали, що доставка алкогольних напоїв за адресою покупця можлива за умови їх продажу через спеціалізовані господарські одиниці та за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем. Детальніше - тут.

 

У зв’язку із вищесказаним, зважаючи на більшість ІПК, не радимо продавати алкогольні напої, придбані покупцями через мережу Інтернет, доставляючи їм цей товар та отримуючи готівки від них у місці передачі товару. Адже наслідок такий: за продаж алкоголю у невизначених для цього місцях ліцензія платника податків підлягає анулюванню шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі порушення вимог ст. 15-3 Закону №481 (абз. 8 ч. 31 ст. 15 Закону №481). Окрім цього, до такого суб’єкта господарювання застосовуються штрафи у розмірі 6800 грн.

В іншому випадку, спочатку рекомендуємо отримати «позитивну» ІПК від податківців (як це зробили харківські податківці), виклавши в запиті усі особливості діяльності підприємства та схеми продажу алкогольних напоїв.

***

Читайте також: 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024355
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202442
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 404
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484