• Посилання скопійовано

Чек без заокруглення: чи можна компенсувати працівнику витрати?

Підзвітна особа подає авансовий звіт з підтверджуючими документами (фіскальним чеком на суму 500, 23 грн (без заокруглення)). Чи відповідає такий чек вимогам законодавчих норм України? Чи є правомірним його відображення в обліку?

Згідно з п. 5 Постанови №25, суб'єкти господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами із застосуванням РРО, під час проведення готівкових розрахунків повинні зазначати в чеках, актах про видачу коштів та інших документах, що оформляються під час повернення коштів у разі повернення товару, загальні суми до заокруглення та після заокруглення, використовуючи такі правила:

1) сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

При цьому, одним із обов’язкових реквізитів фіскального чеку є загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово "СУМА" або "УСЬОГО".

Водночас, якщо підзвітна особа витрачала кошти безготівково з картки то відповідні розрахункові документи можуть бути оформлені без застосування заокруглень, оскільки така операція є безготівковою (розрахунок працівника карткою).

Своєю чергою, податківці в ІПК (яку ми розглядали тут) зазначали, що положеннями Постанови №25 не визначено штрафи за її невиконання або несвоєчасне виконання.

Таким чином, вважаємо, що недотримання суб’єктом господарювання вимог щодо заокруглення готівкових розрахунків у чеку не може бути підставою для визнання такого чеку не дійсним, а отже, не призведе до оподаткування у разі надання працівнику компенсації за таким чеком.

Авансовий звіт при цьому повинен бути складений на фактичну загальну суму, що зазначена у підтверджувальних документах (тобто 500,23 грн). Проте, якщо виплата працівнику буде відбуватись готівкою, то підприємство повинно здійснити таку виплату із застосуванням заокруглення (наприклад, 500,20 грн). Про заокруглення розрахунків з підзвітними особами ми писали тут).

При безготівкових розрахунках правила заокруглення копійок не застосовуються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»