• Посилання скопійовано

Коли платник єдиного податку може не застосовувати РРО?

Підприємець - платник єдиного податку здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту. У якому випадку такий підприємець може не застосовувати РРО? Чи потрібно застосовувати РРО при інтернет-еквайрингу?

Згідно з пп. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються, зокрема, платниками єдиного податку ІІ групи (фізособи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Слід зауважити, що зазначені норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту. При цьому, податківці неодноразово зазначали (наприклад, тут), що при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

Водночас, варто звернути увагу на обов’язок при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосовувати РРО.

Таким чином, не вся безготівка звільняється від застосування РРО.

Так, безготівкові розрахунки - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Своєю чергою, варто звернути увагу на інші роз’яснення податківців, у яких ситуаціях необхідно застосовувати РРО, зокрема:

Отже, вважаємо, що при продажу технічно складних побутових товарів "єдинник" може не застосовувати РРО лише у разі, якщо кошти надходять виключно у безготівковій формі (шляхом або перерахування коштів з рахунку платника на рахунок отримувача або перерахування банком, що було внесено покупцем до каси такого банку).

В інших випадках (наприклад, у разі, якщо покупець оплату за товар здійснює на сайті підприємства за допомогою платіжної картки, зокрема, інтернет-еквайрингу і платіжного віджету) застосування РРО є обов’язковим.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»