• Посилання скопійовано

Повернення фінансової допомоги готівкою: як заповнити ВКО?

Юрособа повертає поворотну безвідсоткову фінансову допомогу іншій юрособі готівкою. Як правильно заповнити видатковий касовий ордер? За яким первинним документом друга юрособа має оприбуткувати готівку в касу?

Готівкові обмеження

В першу чергу варто звернути увагу, що готівкові обмеження, які встановлені п. 6 Положення №148, поширюються і на операції з поворотною фіндопомогою (зокрема, про це ми писали тут). Отже, повернення (як і отримання) поворотної фінансової допомоги може проводитися між двома юрособами у сумі, не більшій ніж 10 тис. грн на день.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

 

Заповнення касових документів

Заповнення касових документів буде залежати від того, у який спосіб буде здійснюватися готівковий розрахунок. Оскільки юрособа як така не може прийти до іншої за грошовими коштами і поставити свій підпис, то діяти доведеться через довірених такою юрособою осіб. Таким чином, розглянемо такі варіанти:

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • юрособа, яка повертає ПФД, видає кошти своєму працівнику (довіреній особі), яка, своєю чергою, здійснює внесення цих коштів в касу юрособи «Б»;
  • до юрособи «А» направляється довірена особа підприємства «Б», яка отримує кошти та вносить їх в касу підприємства «Б».

 

Касові документи за першим варіантом

Підприємство «А» при видачі коштів своїй довіреній особі складає ВКО, у якому у графі «видати» зазначається ПІБ такої довіреної особи. У графі «підстава» зазначається «повернення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги підприємству «Б». Відповідно графу «Одержав (словами)» заповнює така довірена особа. При цьому, в обліку у підприємства «А» виникає бухгалтерський запис: Дт 3721 Кт 301.

Своєю чергою, юрособа «Б» оприбутковує таку готівку у касу і видає відривну частину касового ордера особі, яка внесла кошти. При цьому, у «Прийнято від» зазначається назва суб’єкта господарювання та ПІБ особи, яка вносить готівку (ТОВ «А» через Іванов І. І.). У графі «Підстава» відповідно зазначається «повернення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги». Аналогічно заповнюються й графи у квитанції до прибуткового касового ордера. За таким ПКО у підприємства «Б» в обліку виникає бухгалтерський запис: Дт 301 Кт 685.

Далі така довірена особа повертається до підприємства «А» і надає авансовий звіт, і (як підтвердження) корінець квитанції до ПКО. На підставі такого авансового звіту підприємство «А» здійснює бухгалтерський запис: Дт 685 Кт 3721.

 

Касові документи за другим варіантом

У другому варіанті підприємство «А» видає кошти довіреній особі підприємства «Б». Така особа діє від імені та за дорученням підприємства. При цьому, підприємство «А» у видатковому касовому ордері у графі «Видати» зазначає ПІБ такої довіреної особи, а в «додатку» зазначає видану такій особі довіреність, яку залишає у себе. В обліку видача відображається записом Дт 685 Кт 301, оскільки така довірена особа фактично діє за дорученням підприємства «Б».

Підприємство «Б», своєю чергою, оприбутковує зазначені кошти прибутковим касовим ордером. У графі «Прийнято від» зазначається назва товариства «А» та ПІБ довіреної особи, яка за дорученням підприємства «Б», ці кошти у підприємства «А» отримала. Підставою як і у всіх попередніх варіантах буде «Повернення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги». Корінець ПКО залишається у довіреної особи як підтвердження того, що нею отримані кошти у підприємства «А» було здано в касу підприємства «Б». В бухобліку таке оприбуткування відображається записом: Дт 301 Кт 685.

Також з алгоритмом заповнення ВКО та із зразками його заповнення можна ознайомитися у нашому аналітичному матеріалі від редакції. А з алгоритмом заповнення ПКО та прикладами його заповнення - тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»