• Посилання скопійовано

Повернення фінансової допомоги готівкою: як заповнити ВКО?

Юрособа повертає поворотну безвідсоткову фінансову допомогу іншій юрособі готівкою. Як правильно заповнити видатковий касовий ордер? За яким первинним документом друга юрособа має оприбуткувати готівку в касу?

Готівкові обмеження

В першу чергу варто звернути увагу, що готівкові обмеження, які встановлені п. 6 Положення №148, поширюються і на операції з поворотною фіндопомогою (зокрема, про це ми писали тут). Отже, повернення (як і отримання) поворотної фінансової допомоги може проводитися між двома юрособами у сумі, не більшій ніж 10 тис. грн на день.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

 

Заповнення касових документів

Заповнення касових документів буде залежати від того, у який спосіб буде здійснюватися готівковий розрахунок. Оскільки юрособа як така не може прийти до іншої за грошовими коштами і поставити свій підпис, то діяти доведеться через довірених такою юрособою осіб. Таким чином, розглянемо такі варіанти:

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • юрособа, яка повертає ПФД, видає кошти своєму працівнику (довіреній особі), яка, своєю чергою, здійснює внесення цих коштів в касу юрособи «Б»;
  • до юрособи «А» направляється довірена особа підприємства «Б», яка отримує кошти та вносить їх в касу підприємства «Б».

 

Касові документи за першим варіантом

Підприємство «А» при видачі коштів своїй довіреній особі складає ВКО, у якому у графі «видати» зазначається ПІБ такої довіреної особи. У графі «підстава» зазначається «повернення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги підприємству «Б». Відповідно графу «Одержав (словами)» заповнює така довірена особа. При цьому, в обліку у підприємства «А» виникає бухгалтерський запис: Дт 3721 Кт 301.

Своєю чергою, юрособа «Б» оприбутковує таку готівку у касу і видає відривну частину касового ордера особі, яка внесла кошти. При цьому, у «Прийнято від» зазначається назва суб’єкта господарювання та ПІБ особи, яка вносить готівку (ТОВ «А» через Іванов І. І.). У графі «Підстава» відповідно зазначається «повернення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги». Аналогічно заповнюються й графи у квитанції до прибуткового касового ордера. За таким ПКО у підприємства «Б» в обліку виникає бухгалтерський запис: Дт 301 Кт 685.

Далі така довірена особа повертається до підприємства «А» і надає авансовий звіт, і (як підтвердження) корінець квитанції до ПКО. На підставі такого авансового звіту підприємство «А» здійснює бухгалтерський запис: Дт 685 Кт 3721.

 

Касові документи за другим варіантом

У другому варіанті підприємство «А» видає кошти довіреній особі підприємства «Б». Така особа діє від імені та за дорученням підприємства. При цьому, підприємство «А» у видатковому касовому ордері у графі «Видати» зазначає ПІБ такої довіреної особи, а в «додатку» зазначає видану такій особі довіреність, яку залишає у себе. В обліку видача відображається записом Дт 685 Кт 301, оскільки така довірена особа фактично діє за дорученням підприємства «Б».

Підприємство «Б», своєю чергою, оприбутковує зазначені кошти прибутковим касовим ордером. У графі «Прийнято від» зазначається назва товариства «А» та ПІБ довіреної особи, яка за дорученням підприємства «Б», ці кошти у підприємства «А» отримала. Підставою як і у всіх попередніх варіантах буде «Повернення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги». Корінець ПКО залишається у довіреної особи як підтвердження того, що нею отримані кошти у підприємства «А» було здано в касу підприємства «Б». В бухобліку таке оприбуткування відображається записом: Дт 301 Кт 685.

Також з алгоритмом заповнення ВКО та із зразками його заповнення можна ознайомитися у нашому аналітичному матеріалі від редакції. А з алгоритмом заповнення ПКО та прикладами його заповнення - тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202458
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024103
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024569
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.2024100
  • Через збій в роботі інтернет-провайдера не видали чек покупцю: які наслідки?
    22.11.2023 р. через збій в роботі інтернет-провайдера списалися кошти з картки покупця, а через ПРРО підприємства (платник єдиного податку) чеки не сформувались і не потрапили до Z-звіту. Тепер звіти ПРРО не співпадають з сумою коштів, яку отримало підприємство. Як бути з грошовими коштами: повернути покупцю? Чи є якийсь вихід?
    09.01.202477