• Посилання скопійовано

Чи має «єдинник» з 2019 р. встановлювати РРО на аптеку та на продуктовий магазин?

Приватний підприємець – платник єдиного податку торгує ліками та має магазин з продовольчими товарами. Чи має такий підприємець з 01.01.2019 р. встановлювати РРО в аптеці та магазині?

Відповідно до п. 296.10 ПКУ не застосовуються РРО платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої – четвертої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень. 

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

З 01.01.2019 року норми п. 296.10 ПКУ також не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Це спричинено тим, що з вказаної дати набрав чинності Закон №2628, відповідно до п. 59 розділу І якого абз. 4 п. 296.10 ПКУ доповнено словами: «а також лікарських засобів та виробів медичного призначення».

Про те, що фізособи-«єдинники» з 2019 року при торгівлі ліками мають застосовувати РРО, ми писали тут та тут>>  

Крім того, п. 8 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2628 відповідні зміни внесені до Закону про РРО. 

Статтю 2 Закону про РРО доповнено новим абзацом, в якому наведено визначення терміну «вироби медичного призначення (медичні вироби)». Так, цей термін в Законі про РРО вживається у такому значенні: «будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів».

Нагадаємо, що термін «лікарський засіб» в законодавстві про лікарські засоби вживається в значенні, наведеному в абз. 2 ч. 1 ст. 2 Закону «Про лікарські засоби».

Зміни, внесені до ст. 9 Закону про РРО (зокрема, до п. 6), призвели до того, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються ФОП, які відносяться до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО при наданні послуг та продажу товарів, крім:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Доповнення п. 1, 89 та 10 ст. 9 Закону про РРО є суто «технічним», оскільки нормами п. 156 Ліцензійних умов №929 встановлено, що роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється лише через аптеки та їх структурні підрозділи, крім випадків, передбачених п. 158 Ліцензійних умов №929.

Однак на сьогодні залишається неврегульованим питання щодо не застосування РРО працівниками фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, розташованих у сільській місцевості за відсутності там аптеки або її структурного підрозділу, у приміщеннях яких здійснюється роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, установленим МОЗ, на підставі договорів, укладених із суб’єктом підприємництва, який має ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Відповідно до абз. 2 п. 158 Ліцензійних умов №929 приміщення фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики – сімейної медицини у такому випадку не є місцем провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами у значенні, наведеному в Законі «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Крім того, на сьогодні не скасована дія дозволу проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО суб'єктам господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села, якщо розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу вказаних товарів не перевищує 250 тис. грн. на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) (п. 7 Переліку №1336).

Щодо встановлення РРО на магазин, то ми вважаємо, що РРО на магазин таки доведеться встановлювати, оскільки норми п. 296.10 ПКУ сформульовані таким чином, що застосовувати РРО «частково», тільки при реалізації технічно складних товарів або тільки при реалізації лікарських засобів та медичних товарів, не вдасться. Норми п. 296.10 ПКУ не поширюються на всю діяльність ФОП, який реалізує вищезазначені товари, тож такий ФОП повинен застосовувати РРО на всіх своїх точках продажу, де здійснюються розрахункові операції незалежно від асортименту товарів в таких точках. Про те, що при реалізації технічно складних товарів ФОП повністю втрачає право на незастосування РРО, ми писали тут. Аналогічний підхід буде і при торгівлі лікарськими засобами та медичними товарами.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»