• Посилання скопійовано

Каса знаходиться не в місці відвантаження продукції: чи можна проводити готівкові розрахунки з оформленням ПКО?

Чи може підприємство проводити готівкові розрахунки при продажі товару з оформленням прибуткових касових ордерів, якщо каса підприємства знаходиться не в місці відвантаження продукції (оптового складу)?

Місце проведення розрахунків в абз. 28 ст. 2 Закону про РРО визначено як місце, де:

  • здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари;
  • зберігаються отримані за реалізовані товари готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Положення ст. 3 Закону про РРО зобов'язують суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів у сфері торгівлі, зокрема:

  • видавати в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції особі при отриманні нею товарів (п. 2);
  • вести облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку (п. 12).

При цьому в п. 5 розд. III Порядку №547, зазначено, що реєстрація продажу (повернення) товарів, отримання (повернення) коштів через РРО проводиться одночасно з розрахунковою операцією. Розрахунковий документ на повну суму проведеної операції видається особі, яка отримує або повертає товар. Розрахункова операція вважається проведеною через РРО, якщо дані про її обсяги введені в режимі реєстрації.

ДПАУ в пп. 2.2.16 оглядового листа від 06.07.2009 р. №14083/7/23-7017/572 повідомляє, що при оптовій торгівлі в місці отримання товарів, де розрахунки у готівковій формі не здійснюються, РРО не застосовуються. Але в місці отримання готівкових коштів підприємство зобов'язане застосовувати РРО або проводити розрахунки у безготівковій формі через установи банків.

Щодо оформлення ПКО при продажі товару через оптовий склад зазначимо, що відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО, РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання. 

РРО та розрахункові книжки також не застосовуються, якщо в місці отримання товарів операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо) (п. 12 ст. 9 Закону про РРО).

ДФС у м. Києві у листі від 24.02.2016 р. №1485/О/26-15-12-02-14 повідомляє, що при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов'язковим. При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

Тому в ситуації, що розглядається, підприємству, яке займається оптовою торгівлею через оптовий склад за готівку, необхідно обов'язково застосовувати належним чином зареєстрований РРО для проведення готівкових розрахунків з покупцями в місці відвантаження товарів.  

За порушення вимог Закону про РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари, за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у розмірах, встановлених п. 1 ст. 17 Закону про РРО, зокрема, у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи:

  • вчинене вперше - 1 грн;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100% вартості товарів, проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»