• Посилання скопійовано

Ліміт каси: на який термін встановлюється?

Чи може підприємство в порядку про розрахунок ліміту каси передбачити період для його розрахунку понад 12 календарних місяців?

Відповідно до п. 14 Положення №148 підприємство, яке здійснює операції з готівкою в національній валюті, ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) установлює виходячи з потреби прискорення обігу готівки та своєчасного її надходження до кас банків.

Норми п. 50 Положення №148 зобов'язують підприємства розробити та затвердити внутрішнім документом порядок розрахунку ліміту каси такого підприємства та його відокремлених підрозділів на підставі цього Положення, з урахуванням особливостей своєї роботи. 

У розрахунку враховується строк здавання підприємством готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений відповідним договором банківського рахунку. Ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням його керівника або уповноваженої ним особи.

Установлений ліміт каси підприємство затверджує внутрішніми документами. Для відокремлених підрозділів ліміт каси установлюється та доводиться до їх відома відповідним внутрішнім документом.

У п. 55 Положення №148 зазначено, що установлений ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) можуть переглядатися у зв'язку зі змінами законодавства України або за наявності відповідних обставин:

  • зміни в надходженнях/видатках готівки;
  • внутрішнього трудового розпорядку;
  • графіків змінності тощо.

Нормативно-правові акти, внутрішні документи (розрахунки) підприємства, затверджені (підписані) його керівником або уповноваженою ним особою, на підставі яких переглянуто ліміт каси, строки здавання готівкової виручки (готівки), додаються до відповідних наказів (розпоряджень), договорів банківського рахунку підприємства.

Виходячи з викладеного зазначимо, що Положенням №148 не встановлено періоду, за який беруться дані для розрахунку ліміту каси підприємства. Тому в порядку про розрахунок ліміту каси підприємству не заборонено передбачити період для його розрахунку понад 12 календарних місяців.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»