• Посилання скопійовано

Відображаємо у Книзі обліку доходів винагороду турагента у разі, якщо ціна туру збільшилася

Як у Книзі обліку доходів відобразити фактично отриману винагороду турагентом (ФОП - платником ІІ групи ЄП, неплатником ПДВ), якщо ціна турпакету через зміну валютного курсу збільшилася?

Як підприємцю – турагенту оприбуткувати готівку та узгодити її з записами в Книзі обліку доходів читайте тут, а про те, що у Книзі обліку доходів суми не можуть вказуватися з від'ємним значенням можна прочитати тут>>

Відповідно до ст. 20 Закону «Про туризм» за договором на туристичне обслуговування одна сторона (туроператор, який укладає договір безпосередньо або через турагента) зобов'язується надати за замовленням іншої сторони (туриста) комплекс туристичних послуг (туристичний продукт), а турист зобов'язується оплатити його.

Договір на туристичне обслуговування укладається в письмовій чи електронній формі відповідно до закону, із зазначенням істотних умов, до яких, зокрема, належать вартість туристичного обслуговування,  порядок оплати та форма розрахунку.

Зміна ціни туристичного продукту після укладення договору на туристичне обслуговування допускається лише у разі:

  • необхідності врахування зміни тарифів на транспортні послуги;
  • запровадження нових або підвищення діючих ставок податків і зборів та інших обов'язкових платежів;
  • зміни курсу гривні до іноземної валюти, у якій виражена вартість туристичного продукту.

Зміна ціни туристичного продукту можлива не пізніше як за 20 днів до початку туристичної подорожі. При цьому збільшення ціни туристичного продукту не може перевищувати 5%  його початкової ціни.

При цьому права і обов'язки, відповідальність сторін та інші умови договору між туроператором і турагентом визначаються відповідно до загальних положень про агентський договір, якщо інше не передбачено договором, укладеним між ними, а також Законом «Про туризм».

Нагадаємо, що відповідно до ст. 297 ГКУ за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого він представляє) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта та за його рахунок.

Агентський договір повинен визначати сферу, характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов'язки сторін, умови і розмір винагороди комерційному агенту, строк дії договору, санкції у разі порушення сторонами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторонами. Агентський договір укладається в письмовій формі.

Крім того, особливості укладання договору комісії визначено главою 69 ЦКУ. Відповідно до ст. 1013 ЦКУ комітент повинен виплатити комісіонеру плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії. Якщо комісіонер поручився за виконання правочину третьою особою, він має право на додаткову плату.

Якщо договором комісії розмір плати не визначений, вона виплачується після виконання договору комісії виходячи із звичайних цін за такі послугиЯкщо договір комісії не був виконаний з причин, які залежали від комітента, комісіонер має право на комісійну плату на загальних підставах. У разі розірвання або односторонньої відмови від договору комісії комісіонер має право на плату за фактично вчинені дії.

ДФС у м. Києві в ІПК від 08.12.2017 р. №2895/ІПК/26-15-13-06-09 повідомляє, що ФОП – платники єдиного податку при укладанні договору комісії мають право зазначити в тексті договору всі особливості та умови, передбачені та не заборонені чинним законодавством України (комісійна плата, відшкодування витрат, утримання штрафних санкцій тощо).

Виходячи з викладеного, у турагента немає законодавчих підстав зменшувати суму агентської винагороди шляхом зазначення у графі 2 Книги обліку доходів, наприклад суми 500 грн, зі знаком мінус, лише через те, що ціна туристичного продукту змінилась через підвищення курсу валюти. Викладену у запитанні ситуацію необхідно узгодити з туроператором, виходячи з умов агентського договору.

Також нагадаємо, що відповідно до ст. 632 ЦКУ ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін, а зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом. Зміна ціни в договорі після його виконання не допускається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»