• Посилання скопійовано

Як підприємцю– турагенту оприбуткувати готівку та узгодити її з записами в Книзі обліку доходів?

Як ФОП (платнику ІІІ групи ЄП, турагенту) оприбуткувати готівку в сумі фактичного надходження відповідно до Положення №148 та узгодити її з записами в Книзі обліку доходів, якщо у нього немає каси?

Відповідно до п. 5 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 29.12.2017 р. № 148, суб'єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними із банків. Зазначені розрахунки проводяться також шляхом переказу готівки для сплати відповідних платежів. Суб'єкти господарювання здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку.

Нагадаємо, що в пп. 13 п. 2 Положення №148 книга обліку визначена, як касова книга, книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки, книга обліку розрахункових операцій, книга обліку доходів і витрат.

Фізособи - підприємці касової книги не ведуть (абз. 4 п. 39 Положення №148). На них також не поширюються вимоги п. 11 цього Положення щодо оприбуткування готівки у повній сумі в день її одержання. 

Платники єдиного податку третьої групи (ФОП), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів (пп. 296.1.1 ПКУ). Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

У п. 5 Порядку №579 зазначено, що записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про:

  • кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку;
  • кошти, які отримано готівкою;
  • вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

ДФС у м. Києві в листі від 15.04.2016 р. №3023/С/26-15-13-02-15 повідомляє, що для ФОП – платника єдиного податку, який здійснює діяльність у сфері комісійної торгівлі, доходом є сума комісійної винагороди. Сума комісійної винагороди та сума доходу отриманого від продажу власного товару відображається у графі 2 Книги.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

При цьому, транзитні кошти не включаються до обсягу доходу, необхідного для визначення права перебування ФОП на відповідній групі платника єдиного податку, у зв'язку з тим, що право власності на такі кошти до підприємця не переходить.

Про те, що у разі отримання платником єдиного податку коштів за реалізовані товари за договорами комісії, до доходу платника включається лише сума отриманої винагороди також повідомляла ДФС у листах від 11.12.2015 р. №11579/Б/99-99-17-02-02-14 та від 18.12.2015 р. №11836/С/99-99-17-02-02-14.

Однак ДФС в Одеській області (лист від 30.12.2016 р. №1740/Ч/15-32-14-06-08) вважає, що до ФОП – платника єдиного податку, який надає послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування чи агентськими договорами, застосовується штрафна санкція за неоприбуткування в Книзі обліку доходів та Книзі обліку доходів і витрат готівкових коштів, одержаних від клієнта за надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами.

Тобто, оприбуткування неповної суми отриманих готівкових коштів є підставою для застосування штрафних (фінансових) санкцій відповідно до Указу Президента України від 12.06.1995 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (далі – Указ №436).

Зверніть увагу, що таку позицію підтримала ДФС в ІПК від 11.05.2018 р. №2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК.

З метою оприбуткування готівкової виручки в повному обсязі у графі 2 Книги щоденно відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та /або яку отримано готівкою за договорами комісії.

Відображення у графі 2 Книги тільки суми комісійної винагороди є підставою для застосування штрафних (фінансових) санкцій за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки згідно з п. 1 Указу №436

Суми готівкових коштів, які належать комітенту, ДФС пропонує відображати у графі 3 Книги.

Відповідно, при заповненні податкової декларації платника єдиного податку ФОП до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента), тобто, скоригована сума доходу з графи 4 Книги. 

Таким чином, усю готівку за посередницькими договорами треба відображати в Книзі обліку підприємця. Інакше - штраф! 

Нагадаємо, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано (п. 52.2 ПКУ).

На думку автора, для отримання однозначної позиції щодо вказаного питання ФОП може скористатися правом, наданим п. 52.1 ПКУ, та звернутися до контролюючих органів за безоплатною індивідуальною податковою консультацією з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. 

При цьому індивідуальні податкові консультації у письмовій формі надаються контролюючими органами в м. Києві, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику (п. 52.4 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»