• Посилання скопійовано

Підприємець на другій групі має право надавати послуги у ресторанній сфері будь-якій особі, незалежно від її системи оподаткування

Фізособа - підприємець (2 група єдиного податку) здійснює діяльність у ресторанній сфері (надання послуг мобільного харчування). Чи може підприємець надавати такі послуги юрособам на загальній системі оподаткування?

Відповідно до п. 291.4 ПКУ, до  другої групи платників ЄП належать  фізособи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 грн.

Таким чином, ФОП на другій групі має право надавати послуги виключно платникам єдиного податку та населенню. В той же час виробництво та продаж товарів, а також діяльність у сфері ресторанного господарства такий ФОП має право здійснювати будь-якому замовнику незалежно від його системи оподаткування, за умови виконання критеріїв щодо кількості найманих працівників, а також обсягу доходу.

Щодо надання послуг мобільного харчування (кейтерингу). Пунктом 1.3 Правил №219 визначено, що заклад ресторанного господарства — організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Розрахунки за продукцію й надані послуги в закладах (підприємствах) ресторанного господарства здійснюються за готівку та/або в безготівковій формі (платіжні картки, платіжні чеки тощо) із застосуванням РРО (електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система тощо) або зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (п. 3.2 Правил №219).

Таким чином, ФОП— платник єдиного податку другої групи, яка здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання (юросіб та фізосіб — підприємців), у тому числі від тих, які не є платниками єдиного податку, на кейтерингове обслуговування, оскільки платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів.

Позицію ДФС щодо цього питання див. тут>>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»