• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість та податок на землю при укладанні договору відповідального зберігання платником ЄП

ТОВ – платник єдиного податку укладає договір відповідального зберігання. Склад, на якому будуть зберігатися ТМЦ, відповідає коду 125. Що з податком на землю та податком на нерухомість?

Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ПКУплатники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої  третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Своєю чергою, відповідальне зберігання – це господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик.

Тобто зберігання не передбачає оренду (найм), позичку, на інше право користування нерухомістю чи земельною ділянкою. Тому в даному випадку ТОВ застосовує звільнення щодо земельного податку відповідно пп. 4 п. 297.1 ПКУ.

Проте, є певні нюанси щодо податку на нерухомість. 

Будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку не є об’єктом оподаткування (п. «є» пп. 266.2.2 ПКУ)

Тобто ТОВ має використовувати в господарській діяльності нерухомість, не передавати її у користування та використовувати в межах секції B-F КВЕД ДК 009:2010.

В розумінні ПКУ господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (14.1.36 ПКУ).

ТОВ використовує приміщення у господарській діяльності та не передає їх в користування, як ми зазначали вище щодо земельного податку.

Тепер розберемося з напрямком використання за КВЕД. Відповідальне зберігання передбачає застосування КВЕД 52.10 Складське зберігання секція Н, що не входить в діапазон B-F (B,C,D,E,F)Тобто податок на нерухомість в даному випадку буде – через вид діяльності, який ведеться у приміщенні і який не вписується в рамки звільнення будівель промисловості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь