• Посилання скопійовано

Чи може ФОП надати найманому працівнику нецільову благодійну допомогу?

Чи може ФОП надати найманому працівнику нецільову благодійну допомогу в межах неоподатковуваної суми? Якщо так, то якими документами це оформити?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2 ПКУ). 

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2023 р. – 3760,00 грн).

Тож, вважаємо, що працедавець-ФОП може надати своєму найманому працівникові нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за його заявою, наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб чи у зв'язку зі скрутним матеріальним становищем у межах неоподатковуваної суми 3760,00 грн. Заява може бути такого змісту: «Прошу надати мені матеріальну допомогу в розмірі 3760,00 грн. на вирішення соціально-побутових потреб». І вже на підставі цієї заяви, підприємець має видати наказ про її надання. 

Окрім того, суму нецільової благодійної допомоги потрібно буде відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169». Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, то вона не є базою для нарахування ЄСВ, відповідно не відображається в додатку 1 зазначеної звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Що потрібно ФОПу для того, щоб відкрити кафе або ресторан з алкогольними напоями?
    ФОП на ІІ групі ЄП має кав’ярню та бажає розширити свій бізнес і відкрити другу торгову точку з алкоголем і приготуванням страв. З чого починати, як реєструвати другу торгову точку? Якщо перша точка буде неприбутковою, то як її ліквідувати? Якщо працює дві точки , то і штатних розписів теж має бути два? Чи потрібно дублювати кадрові документи?
    26.07.202421
  • Чи може турагент – платник ЄП ІІІ групи надавати послуги нерезиденту – фізичній особі?
    Юридична особа – платник ЄП за ставкою 5% планує надавати послуги нерезиденту – фізичній особі. Окремо будуть надаватися посередницькі послуги з бронювання житла або придбання квитків. Цю послугу турагент придбаває у туроператора. Чи можна продавати одну послугу? Чи має значення країна надання послуг? Чи може турагент приймати оплату у валюті?
    11.07.202417
  • Податок на нерухомість та податок на землю при укладанні договору відповідального зберігання платником ЄП
    ТОВ – платник єдиного податку укладає договір відповідального зберігання. Склад, на якому будуть зберігатися ТМЦ, відповідає коду 125. Що з податком на землю та податком на нерухомість?
    08.07.202437
  • Анулювання помилково поданої ФОПом ІІ групи ЄП декларації та додатку 1
    ФОП зареєстровано в серпні 2023 року. На ЄП ІІ групи з вересня 2023 р. Помилково подано декларацію не за квартал 2023 р., а за серпень 2023 р. і відображено ЄСВ теж за серпень, яке не потрібно було відображати. Як виправити дані помилки? До якої саме податкової (місцевої в ДПС в м. Київ) звертатися для анулювання зайво поданої звітності? Які ефективні дії необхідно провести, щоб виправити дані помилки?
    04.07.202429
  • Чи може ФОП на єдиному податку надавати допомогу ЗСУ?
    ФОП, платник ЄП ІІІ групи, планує надавати благодійну допомогу для ЗСУ – візки на дистанційному керуванні, які ФОП планує виготовляти власними силами. Об'єднані територіальні громади або інші підприємства надаватимуть матеріали для їх виготовлення. Чи має право ФОП виготовити та передати безоплатно такі вироби без доданого КВЕД? Як оформити таку передачу документально?
    25.06.202458