• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП надавати медіаційні послуги?

Чи може ФОП на ЄП ІІІ групи (5%) надавати медіаційні послуги? Якщо можна, то за яким кодом КВЕД здійснюється така діяльність?

Чи може фізособа надавати медіаційні послуги як ФОП на ЄП?

Так, може.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону про медіацію, медіатор проводить медіацію індивідуально як фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або як фізична особа - підприємець.

Тобто, медіатор може здійснювати діяльність як ФОП.

Така сама відповідь наведена в ІПК ДПСУ від 15.05.2023 р. №1187/ІПК/99-00-12-01-03-06.

Причому в цій ІПК розглядається ситуація, коли адвокат, який здійснює адвокатську діяльність в рамках незалежної професійної діяльності, планує зайнятися ще і медіаційною діяльністю.

В ІПК наведена відповідь, що здійснювати медіаційну діяльність можна як в рамках незалежної професійної діяльності, так і в рамках ФОП. Тобто, адвокат для здійснення медіаційної діяльності може окремо відкрити ФОП.

 

Чи може такий ФОП бути платником ЄП?

Заборонені для ЄП види діяльності наведені в пп. 291.5 ПКУ. Медіаційної діяльності там немає. Таким чином, на наш погляд, ФОП, який здійснює медіаційну діяльність, може перебувати на ЄП.

 

За яким кодом КВЕД здійснюється медіаційна діяльність?

В наведеній вище ІПК зазначено, що для встановлення того, до якої позиції КВЕД-2010 відноситься діяльність з медіації, ДПСУ звернулася до Держстату за наданням рекомендації щодо визначення можливих кодів видів економічної діяльності для ФОП, які планують здійснювати пов’язану з проведенням медіації діяльність.

Відповідно до рекомендації, наданої Держстатом, діяльність з медіації згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій КВЕД-2010 класифікують у позиції 74.90 «Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у.», де «н.в.і.у.» означає «не віднесена до інших угруповань».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463