• Посилання скопійовано

ФОП - пенсіонер на ЄП припинив держреєстрацію: коли подавати декларацію?

ФОП - пенсіонер (платник ІІ групи ЄП) припинив держреєстрацію 13.01.2023 р. Коли йому потрібно подати декларацію та за якою формою?

ФОП - пенсіонер, платник ЄП ІІ групи, після припинення держреєстрації ФОПа 13.01.2023 року має подати декларацію за формою,  затвердженою наказом Мінфіну №394 без Додатку 1, оскільки цей підприємець є пенсіонером, який відносяться до категорії осіб, звільнених від сплати ЄСВ за себе (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Проте, якщо ФОП є сільгоспвиробником, то йому потрібно подати Додаток 2. Для подання звітності в електронному вигляді, потрібно обирати Декларацію за ідентифікатором форми F0103406. 

В Декларації заповнюємо платника (графа 5), податкову адресу (графа 6), ІПН (графа 7), графа 9 заповнюється залежно від найманих працівників, якщо не було вказується «0» та КВЕДи, за якими здійснювалася діяльність (гр. 10) заповнюєте самостійно. Така декларація формується за 2023 р. (річна) та подається після припинення, не чекаючи закінчення звітного року.

Далі в графі 8 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» - ставиться «Х».

В розділі ІІІ «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи»:

  • в частині І кварталу зазначається сума єдиного податку за січень 2023 р.;
  • у рядку «03» - сума отриманого доходу, яка переноситься у рядок «08 - загальна сума доходу».

На цьому етапі декларація заповнена.

Звертаємо увагу, що ФОП ІІ групи з 01.04.2022 р. і до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України звільняються від сплати єдиного податку (пп. 9.1 підрозділ 8 розд. ХХ ПКУ).

Тому, якщо ФОП ІІ групи скористався нормою про звільнення, то в Декларації платника єдиного податку відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період, тобто розділ ІІІ в частині І кварталу не заповнюють.

ФОП ІІ групи, який скористався правом не сплачувати єдиний податок у період з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, не несе передбачену ПКУ відповідальність за несплату єдиного податку у цей період.

Якщо ФОП-пенсіонер добровільно сплачував ЄСВ, у порядку, встановленому для фізичних осіб – підприємців пп. 1 та 2 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449, то він повинен подати Додаток 1 у складі ліквідаційної Декларації.

Заповнення Додатку 1:

  • в розділі 5 «Тип форми» потрібно поставити «Х» в комірці «після припинення»;
  • в розділі 6 « Дата державної реєстрації припинення» зазначається дата «13012023»;
  • в розділі 7 – основний КВЕД;
  • в розділі 8 «Період перебування фізичної особи - підприємця на спрощеній системі оподаткування» зазначається дата з «01012023» по «13012023», а в 8.1 – ставиться код категорії застрахованої особи «6»;
  • в розділі 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» в січні місяці в графі 2 – вказується 6700,00 (сума доходу, на яку нараховується ЄСВ), в графі 3 – 22 (ставку ЄСВ) та в графі 4 – 1430,00 (сума нарахованого ЄСВ). В рядок «Усього» - сума сплаченого ЄСВ – 1430,00. Ця ж сума переноситься в графу 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті  на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду (рядок Усього графа 4 розділу 9 додатку 1)» Декларації. Також проставляється позначка «Х» в комірці про подання Додатку 1 до Декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436