• Посилання скопійовано

Чи може ФОП продати власний автомобіль з пробігом юрособі?

Фізсоба має автомобіль з пробігом. Чи може фізособа продати цей автомобіль юрособі, як ФОП на ІІІ групі ЄП? Якщо фізособа продає автомобіль юрособі, чи повинна ЮО утримати та сплатити ПДФО та ВЗ з суми, що вона виплачує фізособі?

Чи може фізична особа продати б/у автомобіль юрособі, як ФОП на ІІІ групі ЄП? 

Ні, не може. Пояснимо:

Доходи фізособи — платника єдиного податку, отримані внаслідок провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з нормами глави 1 розділу XIV ПКУ, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізособи, визначеного відповідно до розділу IV ПКУ (пп. 292.9 ПКУ).

Проте доходом платника єдиного податку для фізособи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності (пп. 292.1 ПКУ).

Отже, отриманий ФОПом дохід від продажу автомобілязавжди буде доходом фізособи, тому що автомобіль при купівлі реєструється на фізособу, а не на підприємця. Крім цього, автомобіль належить до майна фізособи, продаж якого завжди оподатковується за правилами ст. 173 ПКУ.

Таким чином, дохід, отриманий від продажу автомобіля, який належить на праві власності фізособі та використовується у господарській діяльності такої фізособи як підприємця — платника єдиного податку, оподатковується згідно зі ст. 173 ПКУ, тобто як доходи фізособи від продажу рухомого майна.

 

Якщо фізособа продає автомобіль юрособі, чи повинна ЮО утримати та сплатити ПДФО та ВЗ з суми, що вона виплачує фізособі?

Якщо стороною договору купівлі-продажу є юридична особа, такий суб’єкт господарювання вважається податковим агентом, який утримує податок або не оподатковує дохід з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної продавцем у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

За загальним правилом дохід фізособи від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується ПДФО за ставкою 5% (пп. 167.2 ПКУ).

Проте, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом року одного легкового автомобіля не оподатковується ПДФО.

А от дохід, отриманий протягом цього ж року від продажудругого та більше легкових автомобілів, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% та є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 пдрозділ 10 Перехідних положень ПКУ).  

У разі продажу фізособою вантажного автомобіля юридичній особі така юрособа зобов’язана нарахувати, утримати та сплатити (перерахувати) до бюджету ПДФО за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5% з першого продажу в році.  Зазначена норма передбачена  п. 173.1 ПКУ.

Юрособа, як податковий агент, має відобразити операцію з придбання автомобіля у фізособи в Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності у відповідному місяці звітного кварталу за ознакою доходу «105».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»