• Посилання скопійовано

Чи обов’язково сплачувати ЄП та ЄСВ "єдиннику" ІІ групи, якщо є діяльність?

ФОП на ІІ групі ЄП веде діяльність з оптової та роздрібної торгівлі зоотоварами, отримує кошти на рахунок, нараховує і виплачує зарплату працівникам. Чи обов’язково сплачувати ЄП та ЄСВ з підприємницької діяльності під час воєнного стану?

Єдиний податок

Відповідно до пп. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього підпункту єдиний податок не сплачувався.

Тобто, ФОП на ЄП груп 1 і 2 мають право не сплачувати ЄП починаючи з квітня місяця до закінчення воєнного стану.

Причому жодних умов для можливості не платити ПКУ не висуває. Це означає, що навіть, якщо ФОП провадить діяльність, він має право не сплачувати ЄП.

Зауважмо – має право.

Якщо ФОП на ЄП групи 2 не хоче скористатися цим правом, він може і надалі сплачувати ЄП.

Так само консультує податкова в ЗІР (підкатегорія 107.01.05), відповідаючи на питання: «Чи мають право ФОП – платники ЄП першої та другої груп у період воєнного стану не сплачувати ЄП?».

Так, мають право.

Те саме читаємо й в інших консультаціях податкової.

Наприклад, тут:

«Із 1 квітня 2022 року до припинення/скасування воєнного/надзвичайного стану для ФОПів першої і другої груп сплата єдиного податку стала добровільною. Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе в зазначених вище періодах. Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов’язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно. При цьому, після припинення воєнного стану в Україні, обов’язок щодо сплати ЄП чи ЄСВ за місяці, в яких не сплачувалися вказані податки, відповідно до вказаних норм, відсутній».

Зверніть увагу на останнє речення – якщо ФОП не сплачував ЄП групи 1 чи 2 протягом розглядуваного періоду, він не буде доплачувати ЄП за ці періоди після припинення воєнного стану.

Щоправда, в електронному кабінеті ЄП продовжує автоматично нараховуватися. Внаслідок цього місцеві податківці подеколи висувають вимогу ФОПам, що вони мають борг з ЄП, який мають оплатити.

Причому у вересні 2022 р. з’явився лист ДПС у Тернопільській області «Чи є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку наявність податкового боргу у період воєнного стану», в якому зазначається, що згідно з пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ПКУ (180 НМДГ – 180 х 17 грн = 3 060 грн), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Якщо буде такий борг, реєстрація платником ЄП може бути анульована за рішенням податкового органу (див. пп. 3 пп. 299.10 ПКУ).

Звісно, що ця норма не має відношення до ситуації з пільгою, яка надана ФОП на ЄП груп 1 і 2 відповідно до пп. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ. Внаслідок користування цією пільгою у ФОП не повинно виникати ніякого податкового боргу.

Той борг, який відображається в електронному кабінеті, має технічний характер, він викликаний налаштуваннями програмного забезпечення, яке автоматично нараховує податок. Фактично у ФОП не має цього боргу. Цей борг буде списано після подання ФОПами річної декларації.

Але ж на практиці податкова може скористатися цією ситуацією і анулювати реєстрацію єдинником ЄП. Що, давайте називати речі своїми іменами, є беззаконням.

І потім платнику доведеться ходити колами лиха, доводячи своє право не платити – писати скарги на вищестоящу податкову, домагатися правди в суді.

А, можливо, податкова розуміє беззаконність своїх вимог, а просто таким чином психологічно тисне на ФОПів, щоб вони сплачували ЄП.

Давайте підкреслимо ще раз. ФОПи на ЄП групи 1 і 2 мають право не платити цей податок в розглядуваний період. А борг, який відображається в електронному кабінеті, буде списано після подання ФОПами річної декларації.

Вище ми сказали, що ФОП має право не платити згідно з нормами ПКУ. Але якщо ФОП бажає підтримати нашу державу в такий складний час випробувань, він може не скористатися цим правом і сплачувати податки.

 

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ)

Відповідно до п. 9-19 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану всі ФОПи, включаючи тих, які перебувають на ЄП групи 2, можуть не сплачувати ЄСВ за себе.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Тобто, ФОП на ЄП груп 1 і 2 мають право не сплачувати ЄСВ починаючи з березня місяця до закінчення воєнного стану та протягом дванадцяти місяців після його припинення.

Причому жодних умов для можливості не платити Закон про ЄСВ не висуває. Це означає, що навіть якщо ФОП провадить діяльність, він має право не сплачувати ЄСВ в розглядуваний період.

Так само консультує і податкова, відповідаючи на питання в категорії 201.04, ЗІР: «Чи сплачують єдиний внесок за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства у період воєнного стану в Україні?».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202420
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202412
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202435