• Посилання скопійовано

Порядок оформлення відпустки підприємцями на єдиному податку: приклад

Як відбувається оформлення відпустки «єдиноподатником»?

Відповідно до п. 295.2 ПКУ, контроль за сплатою авансових внесків єдиного податку здійснюють органи ДПС на підставі заяви про застосування спрощеної системи оподаткування. Заява на відпустку враховується при нарахуванні авансових внесків ЄП.


Водночас п. 295.6 ПКУ передбачено, що суми авансових платежів, сплачені за період, в якому підприємець фактично буде у відпустці, підлягають зарахуванню у рахунок майбутніх платежів за поданою заявою платника єдиного податку-1. Отже, якщо «єдиноподатник» сплатив ЄП за місяць, у якому буде у відпустці, то йому слід подати окрему заяву у довільній формі на зарахування такої суми у сплату майбутнього періоду.

-------------1------------

Або підлягають поверненню платнику ЄП в порядку, встановленому ст. 43 ПКУ (абз. 2 п. 295.6 ПКУ).

--------------------------

Інформація про період щорічної відпустки подається у вигляді заяви у довільній формі згідно з пп. 298.3.2 ПКУ (див. зразок до прикладу).

Терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки нормами ПКУ не передбачено. У Єдиній базі податкових знань (http://minrd.gov.ua/) ДПСУ рекомендує подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. Це означає, що заяву рекомендовано подавати до 1 числа місяця (адже у ПКУ йдеться про календарний місяць з 1 до 30 (31) числа) відпустки.

Деякі фахівці ДПСУ рекомендують заяву на щорічну відпустку подавати не пізніше ніж за місяць до відпустки. Водночас відзначимо, що можна скористатися порадами податківців, але ніщо не забороняє «єдиноподатнику» подати заяву на відпустку в більш пізні терміни, навіть у місяці відпустки. Проте ми рекомендуємо не зволікати з поданням такої заяви.

«Єдиноподатник» також повинен пам'ятати, що на період відпустки він не звільнений від сплати інших податків та подання звітності у встановлені ПКУ строки. Також звернемо увагу читача на таку ситуацію. Якщо, приміром, підприємець подав до органу Державної податкової служби заяву на відпустку, що дозволяє йому не сплачувати авансового внеску за цей місяць, але у періоді відпустки отримав дохід (про що може свідчити дата надходження коштів на поточний рахунок), то підприємець не звільняється від сплати ЄП. Адже отримання доходу свідчить про здійснення господарської діяльності. I якщо кошти на поточний рахунок потраплять після 20 числа (після граничної дати сплати ЄП), це може розглядатися так, що підприємець вчасно не сплатив авансового внеску ЄП, з відповідним нарахуванням штрафних санкцій. Тож радимо пам'ятати про це.

Приклад

Платник ЄП другої групи сплачує фіксовану суму єдиного податку у розмірі 344,10 грн. на місяць. Підприємець здійснює діяльність без найманих працівників. У травні планує піти у відпустку. 19.04.2013 р. він сплатив авансовий внесок єдиного податку за квітень 2013 р. Одночасно до органу ДПС підприємець подав заяву у довільній формі про період щорічної відпустки (див. зразок 1). При прийнятті заяви органом ДПСУ підприємець не буде сплачувати ЄП за травень 2013 року.

Зразок 1

Заява про період щорічної відпустки

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кондзелка Марьяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»