• Посилання скопійовано

Фінансова допомога для підприємця-"єдинника" ІІІ групи

Підприємець-"єдинник" ІІІ групи (5%) без ПДВ має намір надавати та отримувати фінансову допомогу. Як оформити надання фінансової допомоги від одного підприємця іншому? Наскільки ризиковано вносити власні кошти на власний рахунок підприємця? Яка є альтернатива фіндопомоги, щоб не сплачувати 5%?

Надання фінансової допомоги між ФОПами

Якщо підприємці ЄП III групи мають бажання надавати фінансову допомогу один одному, то така допомога має бути поворотною фінансовою допомогою. Поворотна фінансова допомога для цілей оподаткування — це кошти, які надають у користування за договором, який не передбачає нарахування відсотків чи компенсацію за користування цими коштами, а повернути треба ту саму суму, що й отримали (пп. 14.1.257 ПКУ).

Для надання такої допомоги потрібно укласти договір позики згідно з ст. 1045-1052 ЦКУ, із зазначенням умов, строків повернення та пункту про те, що відсотки за користування поворотною фінансовою допомогою не нараховуватимуться. Якщо цю умову не прописати, то вважатиметься, що за договором відсотки потрібно буде нараховувати у розмірі облікової ставки НБУ (ст. 1048 ЦКУ). А сама операція з надання допомоги може бути визнана фінансовою послугою. А цього допускати не можна, тому що підприємцю ЄП III групи  відповідно до пп. 291.5.5 ПКУ заборонено провадити діяльність у сфері фінансового посередництва. І якщо цю заборону порушити, то підприємець згідно з пп. 298.2.2 ПКУ змушений буде перейти на загальну систему оподаткування. Крім того, якщо строк повернення отриманої поворотної фінансової допомоги не буде прописаний в договорі, така допомога підлягатиме включенню до підприємницького доходу в момент отримання. Документом, що підтверджує дату отримання грошей, є виписка банку.

Зазначимо, що підприємець на ЄП III групи повинен повернути кошти протягом 12 місяців з дати отримання, інакше цю суму доведеться включити в дохід (пп. 3 п. 292.11 ПКУ) та сплатити із цієї суми єдиний податок у розмірі 5%. Дата повернення коштів — це дата їх зарахування на поточний рахунок позикодавця або внесення готівки в касу (ч. 2–3 ст. 1049 ЦКУ).

Внесення власних коштів на власний же рахунок ФОП

Відповідно до ч. 3 ст. 238 ЦК представник не має права вчиняти правочини від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є. 

Виходить, що надавати фінансову допомогу самому собі не можна, тому що при укладенні договору одна і таж особа виступає і  позикодавцем і позичальником, тому підприємець не може укладати договір сам із собою, оскільки є ризик визнання договору нікчемним з усіма наслідками, що звідси випливають. І тоді суму фінансової допомоги потрібно буде включили до підприємницького доходу.

Альтернатива фінансовій допомозі, щоб не сплачувати ЄП

Найпростіший спосіб отримання фінансової допомоги, з якої не потрібно буде сплачувати ЄП 5%, це кошти, які отримані від родича першого ступеня споріднення (дружина, чоловік, сестра, брат, мати, батько, бабусі та дідусі, діти в т.ч. усиновлені) відповідно до пп. 14.1.263 ПКУ, які у статусі фізичної особи виступлять з другої сторони договору дарування. 

Такий договір обов'язково письмово оформляється та засвідчується у нотаріуса. Крім того, такий подарунок обкладатиметься ПДФО за ставкою 0% (п. 174.6, пп. 174.2.1 ПКУ) та ВЗ з такої виплати не сплачуватиметься (п. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І, оскільки подарунок не пов’язаний із господарською діяльністю підприємця, у ф. №1ДФ його показувати не потрібно.

Крім того, можна оформити отримання поворотної фінансової допомоги від іншої фізичної особи шляхом укладання договору позики, посвідчувати нотаріально його не потрібно.  

Якщо отримана фінансова допомога буде повернена протягом 12 місяців, то її отримання не оподатковується ЄП і не відображається у книзі обліку, оскільки протягом цього строку фінансова допомога не вважається доходом підприємця (пп. 3 п. 292.11 ПКУ). 

У разі якщо фінансова допомога не буде повернена протягом 12 місяців із моменту її отримання, то з наступного дня після закінчення вказаного строку підприємець зобов'язаний показати суму неповерненої фінансової допомоги як отриманий дохід в графі 5 Книги обліку доходів (п. 5 Порядку № 579) та сплатити 5% ЄП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»