• Посилання скопійовано

Внесення земельної ділянки до статутного капіталу «єдинника»

ТОВ (платник ПДВ) придбало земельну ділянку вартість 700 тис. грн. В подальшому земельна ділянка вноситься до статутного капіталу ТОВ на єдиному податку за вартістю 100 тис. грн. Які податкові наслідки такої операції для сторін?

 ПДВ

Згідно з пп. "а" і "б" пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Своєю чергою, постачання товарів - це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Отже, у підприємства - інвестора, платника ПДВ, при передачі земельної ділянки виникає операція, що є об’єктом оподаткування ПДВ.

При цьому, база оподаткування такої операції не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Водночас, відповідно до пп. 197.1.21 ПКУ операції з постачання земельних ділянок або паїв звільняються від оподаткування ПДВ. Виняток з цього правила становлять випадки постачання земельних ділянок, які знаходяться під об’єктами нерухомості та включаються до їх вартості.

Варто звернути увагу, що у разі, якщо операція з постачання звільняється від оподаткування ПДВ, то операція з постачання нижчою за балансову вартість, також звільняється від оподаткування ПДВ. Отже, інвестор на дату передачі земельної ділянки у статутний фонд складає дві ПН:

  • одну — на суму, розраховану виходячи із вартості, за якою земельна ділянка передається емітенту, яка складається на отримувача. У верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна позначка «Х»;
  • другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення балансової вартості над зазначеною у протоколі. Замість позначки «Х» зазначається код ознаки "3" та зазначається тип причини "15" - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання.

Обидві накладні будуть складені на звільнені операції. У зв’язку з користування пільгою з ПДВ такий інвестор зобов’язаний у строк протягом 40 днів за днем закінчення кварталу подати Звіт про суми податкових пільг.

Таким чином, операція з передачі земельної ділянки до статутного капіталу іншому платнику ПДВ є звільненою від оподаткування ПДВ операцією, і відповідно, не дає права на ПК. Інвестор суму такої операції відображає у рядку 5 та Додатку 6 Декларації з ПДВ.

 

Прибуток

За визначенням у пп. 14.1.138 ПКУ, вартість землі не відноситься до основних засобів. Відповідно при її передачі до статутного капіталу іншого підприємства, така операція відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування у разі внесення учасником товариства земельної ділянки до статутного капіталу товариства.

А у обліку балансова вартість такої земельної ділянки списується на субрахунок 943 з одночасним визнанням доходу у розмірі погодженої вартості такої земельної ділянки (Дт 712 Кт377). Після цього підприємство відображає придбані фінансові інвестиції у вигляді частки у статутному капіталі записом Дт 141 Кт 377.

 

Єдиний податок

Як зазначено у пп. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, до складу доходу не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»