• Посилання скопійовано

Як оформити офіціантів за договором ЦПХ у ФОПа - «загальника» на ІІІ групі?

Як оформити фізосіб за договором ЦПХ у ФОПа на загальній системі оподаткування ІІІ групи (ресторан, бар)? Наприклад, офіціантами, які обслуговуватимуть бенкет пару днів на тиждень, а може і на місяць? Як відображати в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ та чи потрібно подавати повідомлення до податкової?

Оформлення офіціанта за ЦПД

За цивільно-правовим договором (угодою) виконавець зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, і замовник, який приймає роботу й оплачує її.

Такі взаємовідносини можуть укладатися між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулюються Цивільним кодексом України. На них не поширюється дія трудового законодавства.

Предметом договору є кінцевий результат, за яким замовник виплачує винагороду.

Роботу офіціанта в ресторані (кафе) не можна виміряти обсягом у вигляді конкретної величини та показати в акті прийняття-передачі. Адже їхня робота передбачає виконання обов’язків за штатною посадою, на території роботодавця, за певним графіком. Тому, з цього питання, Держпраці вважає, що з офіціантами, має бути укладено трудовий договір, щоб уникнути порушення ст. 24 КЗпП. Тобто мається на увазі, що робота офіціанта, зазвичай, полягає у систематичному виконанні роботи пов’язаної з прийманням замовлень, внесенням їх в комп’ютер, обслуговуванням клієнтів, прийманням коштів (карток) видача їм чеків тощо.

Проте винятком може бути ситуація,  коли офіціант обслуговуватиме банкет декілька годин у певний день тижня чи місяця, тоді можна оформити договор ЦПХ, оскільки можна визначити конкретний обсяг робіт, які він повинен виконати (обслуговувати конкретний захід протягом конкретних годин), і ця робота не є систематичною. 

 

Відображення в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відносини за договором ЦПХ відображаються в Додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за фактом укладення такого договору з відображенням дати початку та закінчення цивільно-правових відносин із вказанням у графі 7 - категорію особи "3". Відомості про початок і закінчення по договору надання послуг в графі 10 вносяться за актом про їх надання.

Приміром, якщо це був договір на обслуговування одного конкретного заходу у конкретний день, дата початку та закінчення договору буде однаковою.

В Додатку 1 інформація наводиться тільки за ті місяці кварталу, коли надавалися послуги з обслуговування банкету за договором ЦПХ з зазначенням в графі 8 - КЗО «26» із зазначенням в графі 10 місяця та року, за який нараховано винагороду, а у графі 14 - кількість календарних днів перебування в цивільно-правових відносинах не зазначають. Далі в графах 16 та 17 вказують суму винагороди та в графі 20 – нарахований ЄСВ на суму винагороди.

У Додатку 4ДФ винагорода за договором ЦПХ відображається за ознакою доходу «102» в місяці кварталу нарахування/виплати:

  • у графі 3а відображають нараховану суму винагороди фізособі, незалежно від того, виплачений він чи ні;
  • у графі 3 відображають суму фактично виплаченого доходу фізособі;
  • у графі 4а відображають суму ПДФО, а у графі 5а суму ВЗ нарахованих й утриманих з доходу, нарахованого фізособі;
  • у графі 4 та у графі 5 - відображають фактичну суму перерахованих податків до бюджету.

 

Повідомлення до податкової

Частиною 4 ст. 24 КЗпП, зокрема, передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без повідомлення про прийняття працівника на роботу. Згідно з ч. 3 ст. 1 Закону про охорону праці, працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом).

Зміни, що внесені 05.01.2022 року до «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» з доданням категорії 3 – гіг-спеціалісти за гіг-контрактом та «4 - працівники на підставі цивільно-правових договорів» були пов’язані з вступом в дію з 1 січня 2022 року Закону №1946, згідно якого запроваджено особливу систему оподаткування для ІТ компаній, що є резидентами «Дія. Сіті», та створено для них особливий вид працевлаштування.

Тобто роботодавець – резидент «Дія. Сіті» має повідомляти ДПС про укладення гіг-контракту (категорія «3» у формі Повідомлення) та/або у разі залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору (категорія «4» у формі Повідомлення).

Отже, стає зрозумілим, що роботодавець зобов’язаний подавати повідомлення тільки у разі прийняття працівника на умовах трудового договору:

  • про прийняття на основне місце за категорією «1»;
  • про прийняття за сумісництвом — зовнішнім або внутрішнім за категорією «2».

А от подавати повідомлення про укладення договорів ЦПХ до податкової роботодавець не повинен, оскільки він не є резидентом «Дія. Сіті» та не укладав гіг-контракт з виконавцем.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»