• Посилання скопійовано

Підприємець надає нежитлове приміщення в оренду: яку систему оподаткування йому вибрати?

Власником нежитлового офісного приміщення (650 м. кв.) є фізособа. Яку групу чи систему оподаткування вона повинна обрати для надання такого майна в оренду? Чи потрібно сплачувати податок на нерухомість?

Система оподаткування

Відповідно до ст. 42 ГКУ підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Своєю чергою, у п. 291.5.3 ПКУ зазначено, що не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп фізичні особи - підприємці, які надають в оренду, зокрема, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Таким чином, ФОП, який планує надавати нежитлове приміщення, площа якого становить 650 кв. м, може перебувати лише на загальній системі оподаткування. Застосування спрощеної системи оподаткування до такого підприємця є неможливим.

 

Податок на нерухомість

Відповідно до ст. 266 ПКУ платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості. Цією ж статтею передбачено надання фізичним особам пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізособи платника податку: для квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. м, для житлового будинку - на 120 кв. м і для різних типів об'єктів житлової нерухомості - на 180 кв. м.

При цьому, що стосується об’єктів нежитлової нерухомості, то незалежно від виду діяльності, зазначеного у виписці з Єдиного держреєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців, пільга у вигляді зменшення бази оподаткування на них не розповсюджується.

Оскільки, надавати нерухоме майно площею 650 кв. м. підприємець може лише на загальній системі оподаткування, відповідно для такого підприємця пільги з податку на нерухомість не передбачено. Такий підприємець сплачує податок на нерухомість на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»