• Посилання скопійовано

Нюанси бухгалтерського обліку придбання основного засобу

ТОВ одержало у іншого ТОВ по накладній основний засіб. Сплата за нього проводиться в грн: 30% при укладанні Договору, решта – протягом 11 місяців. При здійсненні оплати проводиться перерахунок суми до сплати, якщо курс євро зміниться щодо курсу в день укладання Договору. Як це відобразити в бухобліку?

Запитання: ТОВ на єдиному податку (ІІІ група не платник ПДВ), одержало у ТОВ, яке теж на єдиному податку, по накладній основний засіб і ввело в експлуатацію. За договором сплата за цей ОЗ проводиться в грн: 30% у день укладання Договору, а залишок – рівними частинами протягом 11 місяців. На момент здійснення чергових оплат проводиться перерахунок суми до сплати, якщо курс євро зміниться в порівнянні з курсом, що зафіксований на день складання Договору. Як відобразити цю операцію в бухобліку, якщо ціна ОЗ, яка вказана в накладній і суми, які будуть сплачені за 11 місяців, відрізняються. Які проведення?

Відповідь: Оскільки на даний момент облік ОЗ треба здійснювати у відповідності з П(С)БО 7 «Основні засоби», то звернімося до першоджерела. 

Згідно п. 6 ПСБО 7, об'єкт основних засобів визнається активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена. 

Таким чином, якщо ОЗ введено в експлуатацію, то, напевно, його вартість ТОВ визначило згідно з отриманою накладною. Ця операція в обліку відобразилась проведенням Дт 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками, підрядниками», а потім Дт 10 «Основні засоби» Кт 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», на підставі акту введення в експлуатацію.

Згідно з п. 8 ПСБО 7,  первісна вартість об’єкта основних засобів складається, зокрема, з суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків). 

Таким чином усі суми, які підприємство сплачує постачальнику ОЗ, повинні бути включені до його первісної вартості. А відтак, на момент кожної оплати треба коригувати вартість здійснених інвестицій та, як наслідок, коригуванню буде підлягати первісна вартість самого об’єкту ОЗ.

Тому, якщо внаслідок зміни валютного курсу, змінюється сума заборгованості перед постачальником, то на суму збільшення теж робиться проведення Дт 152 Кт 631, і одночасно робиться проведення Дт 10 Кт 152.

Треба зауважити, що облікова політика підприємства може містити положення, згідно з якими остаточний перерахунок вартості ОЗ (конкретно у таких випадках) робиться після того, коли підприємство остаточно розрахується з постачальником. У цьому випадку усю суму різниці між первісно визнаною заборгованістю (згідно з накладною) та фактично сплаченими коштами постачальнику треба акумулювати в дебеті рахунку 152, а вже потім (після остаточного розрахунку з постачальником) здійснити перерахунок вартості ОЗ одним проведенням.

Не врегульованим на законодавчому рівні залишається питання перерахунку сум нарахованої амортизації, яка буде нараховуватись після введення такого об’єкту ОЗ в експлуатацію. Чітких норм відносно цього питання не викладено в П(С)БО 7. На нашу думку, такий перерахунок все ж треба здійснити (враховуючи метод амортизації обраний для цього ОЗ), тому що суми амортизації будуть занижені, а від так підприємство само позбавить себе можливості зменшення оподатковуваного прибутку на ці суми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Дрючин Дмитро

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»