• Посилання скопійовано

Розподіл загального МПЗ між громадами для платника ЄП IV групи

Як юрособами – платниками ЄП IV групи визначається мінімальне податкове зобов’язання, якщо земельні ділянки знаходяться у чотирьох ОТГ? Чи загальне МПЗ теж проставляється в додатках 3 пропорційно площі?

Про особливості заповнення додатку 3 до декларації платника ЄП можна почитати тут. Відео ДПС з прикладом розрахунку можна проглянути тут.

Дивимося відповідь ДПС на питання у ЗІР (108.02.05): «У складі якої податкової декларації платника ЄП четвертої групи (загальної чи звітної) та до якого контролюючого органу подається ЮО Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік»?».

ДПС відповідає, що додаток 3 подається у складі:

  • загальної податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи з зазначенням в рядку 1 загальної частини одночасно двох відміток: тип «01» ( загальна) та тип «04» (звітна) – до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку);
  • звітної(их) Декларації(ій) з зазначенням в рядку 1 загальної частини відмітки типу «04» (звітна) – до контролюючого органу за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок).

Причому відповідно до пп. 297-1.7 ПКУ, при позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення. Сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку.

З наведеного випливають такі принципи розрахунку МПЗ.

Спершу платник розраховує загальний МПЗ за всіма земельними ділянками, у додатку 3, який додається до загальної декларації. Якщо в рядку 04 розділу ІІ такого додатку різниця має позитивне значення, така різниця переноситься до рядка 4 Розрахункової частини загальної декларації для юридичних осіб.

Поряд з цим таке позитивне значення має бути розподілене між звітними деклараціями пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок.

 

Приклад:

Позитивна різниця складає 50 000 грн і зазначається в рядку 4 Розрахункової частини загальної декларації для юросіб.

Площа земельних ділянок складає 1100 га, в тому числі:

  1. перша ОТГ – 100 га;
  2. друга ОТГ – 500 га;
  3. третя ОТГ – 300 га;
  4. четверта ОТГ – 200 га.

Тож таку позитивну різницю потрібно розподілити між звітними деклараціями таким чином:

  1. по першій ОТГ – 4 545,45 грн (50 000 : 1100 х 100);
  2. по другій ОТГ – 22 727,28 грн (50 000 : 1100 х 500);
  3. по третій ОТГ – 13 636,36 грн (50 000 : 1100 х 300);
  4. по четвертій ОТГ – 9 090,91 грн (50 000 : 1100 х 200).

Такі суми будуть відображені в рядку 4 Розрахункової частини відповідних звітних декларацій та в рядку 04 розділу ІІ додатку 3 до таких звітних декларацій.  

Розділ І таких додатків 3 до звітних декларацій заповнюється в загальному порядку, щодо земельних ділянок, які знаходяться на території відповідної ОТГ.

А от показники розділу ІІ таких додатків до звітних декларацій потрібно вручну заповнити таким чином, щоб вийти на вже розрахований показник в рядку 04 розділу ІІ. Тобто, потрібно зробити зворотний розрахунок, «з кінця». Показники розділу ІІ можна розрахувати так само, як ми вище робили розподіл різниці.

Наприклад, якщо показник єдиного податку в рядку 2.1 розділу ІІ додатка 3 до загальної декларації 80 000 грн, то в цьому самому рядку додатку 3 до звітної декларації першої ОТГ поставимо 7 272,73 грн (80 000 : 1100 х 100). Хоча в підсумку в рядку 04 розділу ІІ додатка 3 до звітної декларації по першій ОТГ маємо отримати 4 545,45 грн. Якщо після розподілу показників розділу ІІ отримуємо іншу суму, потрібно округлити показники розділу ІІ таким чином, щоб вийти на підсумковий результат – 4 545,45 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»