• Посилання скопійовано

Які податки беруться для розрахунків, які стосуються МПЗ?

ФГ перебуває на ЄП IV групи. Чи включати до складу сплачених податків при розрахунках, які стосуються МПЗ: ПДФО та ВЗ при виплаті дивідендів; IV групи ЄП за IV кв. 2022 р., сплачений у грудні; ПДФО і ВЗ з орендної плати, виплаченої наперед у 2019 — 2022 рр.?

Що про сплачені податки зазначено в ПКУ?

Відповідно до пп. 297-1.5 ПКУ, до суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок відносяться:

  • єдиний податок; 
  • податок на прибуток підприємств (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної);
  • ПДФО та ВЗ з доходів (чистого оподаткованого доходу) від продажу (реалізації) власної сільськогосподарської продукції (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної);
  • ПДФО та ВЗ з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, сплачених за придбання товарів у фізичних осіб), з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, які використовуються такими платниками для здійснення підприємницької діяльності (у разі переходу в податковому (звітному) році на спрощену систему оподаткування із загальної);
  • рентна плата за спеціальне використання води (у разі її сплати);
  • 20 відсотків витрат на сплату орендної плати за віднесені до сільськогосподарських угідь земельні ділянки, орендодавцями яких є юридичні особи, та/або які перебувають у державній чи комунальній власності.

У сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів. 

Причому згідно з пп. 297-1.5 ПКУ беруться до уваги суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. 

Окрім того, відповідно до пп. 66 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ при визначенні загальної суми сплачених податків за 2022 рік до загальної суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок включаються суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році в рахунок податкових зобов’язань з цих податків, зборів, платежів 2022 року. 

 

Розуміння норм ПКУ

За буквального розуміння наведених вище норм, до суми сплачених податків за відповідний рік відносяться податки, які фактично сплачені у такому році і повинні бути сплачені саме в цьому році, згідно встановлених строків сплати. А не ті податки, які нараховані за відповідний рік.

Окрім того, сказано, що "не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів".

Тобто, не враховуються податки, які сплачені надмірно, тобто, зайво, не у встановлений строк.

Наприклад, ЄП групи 4 за четвертий квартал 2021 року сплачується до 31.01.2022 року. Якщо платник сплатить цей податок у січні 2022 року, то це буде правомірна сплата податку у встановлений строк. Ця сума не помилкова і не надмірна. Тому, на наш погляд, ця сума має відноситися до суми сплачених податків.

А якщо ЄП групи 4 за 4 кв. 2022 р., сплачений у грудні 2022 року?

Відповідно до пп. 295.9.2 ПКУ платники ЄП групи 4 сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах:

  • у I кварталі - 10 відсотків;
  • у II кварталі - 10 відсотків;
  • у III кварталі - 50 відсотків;
  • у IV кварталі - 30 відсотків.

Тобто, період сплати 30% річного розміру ЄП за 2022 рік (тобто, це ЄП групи 4 за четвертий квартал) — з 01 по 30 січня 2023 року.

Якщо цю суму сплатити у грудні 2022 року, то це буде надмірна сплата податку. Тож за буквального розуміння норм ПКУ цю суму не включають до складу податків, сплачених у 2022 році.

Щоправда, зроблено виключення для 2022 року. Якщо податки сплачені у 2021 році наперед за 2022 рік, тобто, належать до нарахування за 2022 рік, такі податки включаються до розрахунку сплачених податків за 2022 рік.

Наприклад, якщо платник ЄП групи 4 виплатив у 2021 році наперед за наступні роки орендну плату з земельних ділянок сільгосппризначення, та сплатив з цієї плати ПДФО і ВЗ, то можна включити до складу виплачених податків 2022 року суму ПДФО і ВЗ, які стосуються орендної плати 2022 року.

Але вже не можна буде включити до складу виплачених податків ПДФО і ВЗ з орендної плати, яка стосується оренди за 2023 рік і наступні роки. 

Якщо платник виплачував в 2019, 2020 роках оренду наперед, приміром, за 2022 рік і далі, то сплачені з такої орендної плати ПДФО і ВЗ також не можна включати до складу сплачених податків за 2022 рік і далі.

Але ми навели власне розуміння розглядуваних норм ПКУ. На жаль думка податкової з цих питань нам не відома. Тому кожен платник може отримати для себе індивідуальну податкову консультацію.

 

ПДФО і ВЗ при виплаті дивідендів

Дивідендів немає в переліку пп. 297-1.5 ПКУ (див. ми вище навели). Тому ПДФО і ВЗ при виплаті дивідендів не береться до розрахунку.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»