• Посилання скопійовано

Земельні ділянки, надані голові фермерського господарства для IV групи ЄП

ФГ зареєстроване в 2015 році, після надання в оренду земельних ділянок сільгосппризначення держвласності засновнику ФГ. ФГ перебуває на ІІІ групі ЄП. Чи може перейти на IV групу ЄП, зазначаючи в декларації такі ділянки?

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону про ФГ, землі фермерського господарства можуть складатися із:

  1. земельних ділянок, що належать громадянам України - членам фермерського господарства на праві власності, користування;
  2. земельних ділянок, що належать фермерському господарству на праві власності, користування.

Таким чином, якщо засновнику ФГ для ведення ФГ надана в оренду земельна ділянка сільгосппризначення держвласності, така ділянка належить до земель ФГ. Тобто, саме ФГ, а не засновник, має користуватися такою ділянкою.

Відповідно до пп. 292-1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Розглядувана ділянка надана у користування ФГ через його засновника. Якщо така ділянка належить до сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), то в разі переходу ФГ на ЄП групи 4 зазначена ділянка буде об’єктом оподаткування ЄП групи 4.

Тож така ділянка зазначатиметься в декларації платника ЄП групи 4.

ФГ зможе перейти на ЄП групи 4, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 % (див. п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.262 ПКУ частка сільськогосподарського товаровиробництва для цілей глави 1 розділу XIV цього Кодексу - питома вага доходу сільськогосподарського товаровиробника, отриманого від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі його доходу, що враховується під час визначення права такого товаровиробника на реєстрацію як платника податку.

Разом з тим, в п. 291.5-1 ПКУ наведені умови, за яких суб’єкт господарювання не може бути платником ЄП.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»