• Посилання скопійовано

Чи обов’язково реєструватися платником ПДВ юрособі-«єдиннику»?

Юрособа є платником ЄП за ставкою 5% у 2020 та 2021 роках. За підсумками 2020 року сума, задекларована в декларації платника єдиного податку, 6,7 млн грн, а сума доходу від реалізації за фінансовою звітністю за 2020 рік - 8,3 млн. Чи потрібна обов’язкова реєстрація платником ПДВ у 2021 році та зміна ставки єдиного податку з 5% на 3% або перехід на загальну систему оподаткування?

Відповідно до пп. 291.4 ПКУ, до третьої групи платників ЄП відносяться фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (7 002 тис. грн для 2021 року, 7 млн. грн для 2020 року)

Пунктом 292.1 ПКУ визначено, що доходом платника ЄП є для юридичної особи - будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ, зокрема, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.До суми доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Отже, якщо юрособа- платник ЄП не перевищила за 2020 або 2021 рік суму доходу, отриманого в готівковій та безготівковій грошовій формі (тобто за касовим методом)  обсягом 7 млн в 2020 році або 7 млн 2 тис. грн  в 2021 році підприємство має право перебувати в наступному році також на ІІІ групі  ЄП та не  зобов’язане переходити на загальну систему оподаткування.

 

Щодо реєстрації платником ПДВ

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно  розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Таким чином, обов’язкова реєстрація платником ПДВ не розповсюджується на платників ЄП І-ІІІ групи, навіть якщо вони перевищили обсяг доходу 1 млн грн протягом останніх 12 календарних місяців. Ця норма працює до моменту, поки платник  перебуває на спрощеній системі оподаткування.

Якщо ж платник ЄП переходить на загальну систему оподаткування, він має зареєструватися платником ПДВ згідно з вимогами пп.183.4 ПКУ, а саме, за умови, що «єдинник» перевищив за останній рік обсяг оподатковуваних ПДВ операцій 1 млн грн, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування.

Згідно зпп. 293.8 ПКУ, ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3%, може бути обрана платником ЄП третьої групи, який обрав ставку  в розмірі 5%, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником ПДВ у порядку, встановленому розділом V ПКУ.

Отже, перехід платника ЄП на застосування ставки 3% та реєстрація при цьому платником ПДВ є виключно добровільним.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»