• Посилання скопійовано

Єдиний податок на суму списаної кредиторської заборгованості

Юрособа на ІІІ групі ЄП (неплатник ПДВ) списав кредиторську грошову заборгованість (за отримані товари) після закінчення терміну позовної давності. Чи потрібно нараховувати на суму списаної заборгованості 5% ЄП? На гарячій лінії ДПС відповіли, що не треба (бо неплатник ПДВ), інспектор відповіла - треба (вони видають ІПК з такою відповіддю)

Так, дійсно податківці видають такі ІПК і однією з них є ІПК від 22.02.2019 р. №676/6/99-99-12-02-03-15/ІПК. Але у своїх усних консультаціях визнають, що "єдиноподатники", які не є платниками ПДВ, не повинні оподатковувати списану кредиторську заборгованість ЄП. Хоча б тому, що у Книзі обліку доходів, яку вони ведуть на підставі пп. 296.1.1 ПКУ, для неї немає місця.

Але давайте розберемось. 

Відповідно з пп. 292.3 ПКУ, сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, включається до суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ. При цьому для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (пп. 292.6 ПКУ).

Отже, тільки у платника ЄП ІІІ групи, який є платником ПДВ (тобто платник ЄП за ставкою 3%), сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, включається до суми доходу.

Таким чином, у юрособи на ЄП, які не є платниками ПДВ, списана кредиторська заборгованість, за якою минув строк позовної давності, не включається до доходу, відповідно і не потрібно утримувати ЄП за ставкою 5%.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»