• Посилання скопійовано

Юрособа не подала декларацію з ЄП та не сплатила податок: як це виправити?

Юрособа на ІІІ групі ЄП (неплатник ПДВ) не подала в строк декларацію і не сплатила ЄП за IV квартал 2019 р. В І та ІІ кварталі 2020 року діяльності не було, декларації не подавалися. В ІІІ кварталі 2020 р. отримано дохід. Як виправити помилки в цій ситуації?

Подання декларації з ЄП за IV  квартал 2019 року

Оскільки ця декларація не подавалася, її потрібно подати.

Після подання відразу виникне податковий борг з ЄП, тому юрособа має сплатити цей борг.

Тут буде два штрафи:

  • 340 грн за несвоєчасне подання декларації згідно з пп. 120.1 ПКУ;
  • 20% від погашеної суми боргу згідно з пп. 126.1 ПКУ.

Поряд з цим, потрібно сплатити пеню згідно із ст. 129 ПКУ, у розмірі 120% ставки НБУ, діючої на кожен день нарахування пені.

Ці штрафи і пеня накладаються податковою шляхом надіслання (вручення) платникові податків податкових повідомлень – рішень (див. пп. 116.1 ПКУ).

Варто сказати, що звільнення від податкових штрафів, якщо порушення сталося в період дії карантину, що передбачено п. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ, для цієї ситуації не застосовується. Тому що порушення сталося не в період дії карантину.

 

Декларації за І та ІІ квартал 2020 року

Декларації подаються за той звітний період, в якому є об’єкти оподаткування (див. пп. 49.2 ПКУ). Звітним періодом для платників ЄП групи ІІІ є календарний квартал (пп. 294.1 ПКУ).

Таким чином, якщо у першому та другому кварталі 2020 року у платника ЄП групи ІІІ не було доходів, декларацію з ЄП можна не подавати. Такий  висновок також читаємо у відповіді податкової на питання в підкатегорії 108.01.05, ЗІР: «Чи зобов’язані ЮО – платники ЄП третьої групи, у яких протягом першого кварталу поточного року відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню ЄП, подавати податкову декларацію платника ЄП третьої групи за І квартал поточного року?».

Щоправда, якщо протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню ЄП, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період відповідно до пп. 296.7 ПКУ платники ЄП мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати ЄП).

Така ж відповідь податкової наведена на питання в підкатегорії 108.01.05, ЗІР: «Чи зобов’язані ЮО – платники ЄП третьої групи, що не мають показників або об’єктів, які підлягають декларуванню (оподаткуванню) подавати податкову декларацію платника ЄП, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід?».

 

Декларація за ІІІ квартал 2020 року

Оскільки в третьому кварталі отримано дохід, платник має подати декларацію з ЄП за цей період та сплатити ЄП.

Декларація з ЄП подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, а податок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (див. пп. 49.18.2, пп. 294.1, пп. 295.3 ПКУ).

Тобто, декларацію за ІІІ квартал 2020 року потрібно подати до 09.11.2020 р. і сплатити ЄП до 19.11.2020 року.

 

Чи потрібно переходити на зальну систему оподаткування?

Відповідно до п. 8 пп. 298.2.3 ПКУ, платники ЄП зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування, у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 пп. 59.1 ПКУ (1020 грн), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Причому обмеження суми боргу розміром 1020 грн з’явилося внаслідок змін, внесених до цієї норми Законом №466-IX, який набув чинності 23.05.2020 р.

Є думка, що в даній ситуації податковий борг виникає в першому кварталі 2020 року. Щоправда, ця думка дискусійна і ми скажемо іншу точку зору в кінці статті. 

А зараз наведемо наслідки для ситуації, якщо вважати, що борг таки виникає.

Відлік строку потрібно рахувати починаючи з першого числа наступного, другого кварталу 2020 року, тобто, починаючи з 01.04.2020 р. Якщо цей борг не погашено протягом наступних двох кварталів (другого і третього) і є на кінець третього кварталу (30.09.2020 р.), то починаючи з четвертого кварталу 2020 року юрособа має перейти на загальну систему оподаткування. Але тільки за умови, що сума податкового боргу перевищує 1020 грн.

Щоправда, відповідно до пп. 298.2.1 ПКУ, заяву на такий перехід юрособа мала подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу. Якщо юрособа - платник ЄП цього не зробила самостійно, замість нього це зробить податкова, анулювавши реєстрацію платником ЄП (див. п. 3 пп. 299.10 ПКУ).

Слід зазначити, що норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника ЄП. Таке рішення надається платнику податків у письмовій формі за підписом керівника податкової з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника ЄП. 

Отже, в наведеній ситуації юрособа з четвертого кварталу 2020 року має перейти на загальну систему оподаткування (за умови, що сума податкового боргу перевищує 1020 грн).

Інша точка зору - за якою боргу в першому кварталі 2020 року не виникає.

Відповідно до пп. 14.1.175 ПКУ, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Відповідно до пп. 54.1 ПКУ крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

З наведеного можемо зробити висновок, що у юрособи не було узгодженого податкового зобов’язання, поки вони не подали декларацію. Якби подали декларацію в строк і не сплатили задекларований податок – тоді був би борг в першому кварталі 2020 року.

Але ж декларацію планують подати в четвертому кварталі 2020 року за перший квартал, тому й податковий борг виникне саме в четвертому кварталі 2020 року. Якщо юрособа протягом двох наступних кварталів (фактично першого півріччя 2021 року) сплатить ЄП за такою декларацією, наслідків, передбачених п. 8 пп. 298.2.3 ПКУ, бути не повинно.

Оскільки ця ситуація є потенційно конфліктною, вважаємо, юрособа має самостійно визначитися, яка з наведених точок зору її більше влаштовує. З цього питання можна також отримати для себе індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»