• Посилання скопійовано

ТОВ-платник ЄП отримує кошти у валюті за мінусом комісії банку: яка сума включається до доходу?

ТОВ, платник ЄП ІІІ групи, отримує на рахунок кошти у валюті згідно з інвойсом. Банк стягує комісію за переказ. Яка сума буде оподатковуватися: зазначена в інвойсі чи та, що зайшла на рахунок?

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Податківці в "ЗІР" (підкатегорія 108.01.02) підкреслюють, що, якщо з виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) утримуються відсотки (комісійні) на користь міжнародної системи грошових переказів (SWIFT, Western Union, MoneyGram тощо), то доходом юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи є повна сума виручки, перерахована у гривні за офіційним курсом НБУ на дату її надходження (з врахуванням коштів, утриманих міжнародними системами за переказ валютних коштів).

Також в листі від 05.05.2017 р. №67/ІПК/13-01-13-01-17 щодо визначення доходу ФОП фіскали зауважують, що  дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (пп. 292.5 ПКУ).

Згідно з пп. 292.6 ПКУ, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих т товарів (робіт, послуг).

Таким чином, у разі отримання за контрактом виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку є вся сума коштів (з врахуванням комісії, утриманої банком), що надійшла на валютний рахунок, перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком України на дату отримання валюти.

Аналогічна думка ДПС міститься у листі від 07.06.2017 р. №519/Р/99-99-13-01-02-14/ІПК, де зазначено, що пп. 292.11 ПКУ визначений перелік сум, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку. Вказаний перелік не містить суми комісії, яка зараховується банківській установі за обслуговування платежів.

Отже, на думку податківців, у разі отримання  коштів  (виручки) у валюті до складу доходу платника єдиного податку включається вся сума коштів згідно з  інвойсом/контрактом з урахуванням комісії, утриманої банком або міжнародною системою за переказ. Зазначена сума перераховується у гривню  за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання валюти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»