• Посилання скопійовано

Чи можна «єдиннику» зробити взаємозалік заборгованостей?

Підприємство - платник ЄП ІІІ групи за ставкою 5%. Чи може воно виставляти акт виконаних робіт за мінусом % генпідрядних відрахувань замовнику (така умова в договорі). Підприємство виконало роботу на 50 000 гр мінус 1% та виставило акт на 49 500 грн. Чи не буде це вважатися взаємозаліком?

Пунктом 291.6 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку І-ІІІ груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

При цьому, бартерна (товарообмінна) операція – це госпоперація, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Окрім цього, ДПС також зазначала, що платники єдиного податку не можуть здійснювати бартерні операції (взаємозалік заборгованостей). Логіка зрозуміла: оскільки у загальному випадку датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (пп. 292.6 ПКУ), то господарські операції, які передбачають проведення розрахунків у негрошовій формі, будуть виведені з-під обкладення єдиним податком.

Також див. лист ДПС у Запорізькій області від 28.07.2016 р. №2538/10/08-01-12-03-11: платники єдиного податку не мають права здійснювати бартерні операції, у т.ч. погашати заборгованість за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) в інший спосіб, аніж грошовий (на підставі пп. 291.6 ПКУ).

Суд в ухвалі Київського апеляційного адміністративного суду в справі від 20.01.2015 р. № 810/5551/14 зазначає: поняття «бартерна операція» необхідно тлумачити у широкому розумінні як господарську операцію, що передбачає проведення розрахунків за товари (послуги) у будь-якій іншій формі, ніж грошова включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, у результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг), і взаємозалік зустрічних однорідних вимог є одним із різновидів бартеру.

Платники єдиного податку не мають права погашати заборгованість за поставлений товар (надані послуги, виконані роботи) шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог.

У даній ситуації підприємство утримує генпідрядний відсоток з суми винагороди, яку він повинен отримати від замовника. В результаті такого взаємозаліку зменшується сума коштів, яка буде отримана підприємством-"єдинником" на рахунок, а отже, зменшується і база оподаткування єдиним податком.

Зважаючи на норму пп. 291.6 ПКУ та позицію податківців, вважаємо, що договором повинні бути передбачені розрахунки між сторонами у повних сумах, без взаємозаліку.  Замовник перераховує платнику ЄП повну вартість виконаних робіт – 50000 грн з наступним отриманням від нього суми генпідрядних відрахувань – 500 грн.  В іншому  випадку податківцями це буде розцінено як взаємозалік заборгованостей, а отже, негрошову форму розрахунків. Негрошова форма розрахунків буде підставою для скасування спрощеної системи оподаткування для підприємства, а тому йому не варто робити взаємозалік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»