• Посилання скопійовано

Чи буде порушенням надання поворотної фіндопомоги платником єдиного податку?

Чи буде надання підприємством - платником єдиного податку ПФД приватному підприємцю (без отримання доходу) порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування?

Згідно з абз. 6 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку ІІІ групи суб’єкти господарювання (юрособи), які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом  «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПКУ.

При цьому варто розглянути, що саме є таким фінансовим посередництвом. Так, відповідно до абз. 3 ст. 333 ГКУ, фінансове посередництво – це діяльність, яка пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством.

Окрім цього, податківці у ІПК від 28.02.2019 р. №806/10/ІПК/14-29-12-03-22 зазначали, що надання підприємством - «єдинником» поворотної фінансової допомоги не на постійній основі не суперечить вимогам пп. 291.5.1 ПКУ щодо перебування не спрощеній системі оподаткування.

Водночас, діяльність з надання поворотної фінансової допомоги іншим юрособам (фізособам - підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, за умови здійснення якої підприємство не має права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Тобто значення в даному випадку має не тільки сам факт такого надання, а й те, з якою регулярністю та у якій кількості осіб така поворотна фінансова допомога надається.

На жаль, податківці не наводили критеріїв «постійності» такої діяльності. Та на нашу думку, наприклад, одноразове надання/повернення ПФД одному суб’єкту господарювання не буде порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування.

А ось у разі, якщо підприємство надає ПФД декілька разів за рік, та ще й декільком різним суб’єктам господарювання (хоч і на безоплатній основі), то така діяльність вже цілком може підпасти під фінансове посередництво. Проте для отримання відповіді, яка б в майбутньому могла б запобігти негативним наслідкам для такого суб’єкта господарювання, все ж таки вважаємо за доцільне звернутися до органу ДФС за отриманням власної ІПК з цього питання із зазначенням кількості операцій з надання ПФД за рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»