• Посилання скопійовано

«Єдинник» ІІІ групи перевищив максимальну суму доходу: які перспективи?

Юрособа на єдиному податку в зв'язку з перевищенням обсягів доходу в 4 кварталі перейшла на загальну систему. Коли можливо знову повернутися на єдиний податок?

Платники єдиного податку у разі перевищення обсягів доходу у календарному кварталі, визначеного для конкретної групи, не пізніше 20 числа наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу, зобов’язані подати до ОДПІ  за місцем реєстрації заяву на перехід на іншу групу платника єдиного податку, чи відмовитися від застосування спрощеної системи.

Одна з умов для переходу та перебування на ЄП ІІІ групи – це обсяг доходу за попередній календарний рік в межах 5 млн грн (відповідно до пп. 3 п. 291.4  ПКУ). Тож повернутися на єдиний податок можна буде після закінчення того року, у якому дохід не буде перевищувати 5 млн грн.

Для переходу на ЄП ІІІ групи  слід подати до органу ДФС заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік (пп. 298.1.1 ПКУ).

У разі прийняття юрособою рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. 

Як зазначають податківці у підкатегорії  108.01.01 «ЗІР», дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період, що залишився до кінця року після подання заяви – див. відповідь на питання: «Як визначається дохід за попередній календарний рік, у разі прийняття ЮО рішення про застосування спрощеної системи оподаткування з 01 січня наступного року?».

А у відповіді на запитання: «У яких випадках ЮО разом з заявою про застосування спрощеної системи оподаткування подає розрахунок доходу за попередній рік?» у підкатегорії  108.01.01 «ЗІР» вони зазначають, що  суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.  До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ – тобто сума доходу не повинна перевищувати 5 млн грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»