• Посилання скопійовано

Продаж основних засобів єдинником ІV групи: які податкові наслідки?

Підприємство, платник ІV групи ЄП, має на балансі основні засоби, які майже повністю замортизовані (балансова вартість 0 – 200 гривень). Які податкові наслідки списання та продажу таких основних засобів? Яка мінімальна ціна продажу таких основних засобів?

Мінімальна ціна реалізації

Право встановлювати ціну на товар належить суб’єкту господарювання. Винятком може бути випадок, коли ціни на товар підлягають державному регулюванню.

Тобто жодним нормативним актом не передбачено, що ціна не може бути нижчою за ціну придбання, тож фактично це особисте рішення кожного суб’єкта господарювання.

Відповідно до ч. 2 ст. 190 ГКУ, «вільні ціни визначаються суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін, а у внутрішньогосподарських відносинах — також за рішенням суб’єкта господарювання».

Отже, законодавчо підприємство може здійснювати продаж ОЗ за будь якою договірною вартістю.

 

Єдиний податок

Згідно з п. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП IV групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ та багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, в тому числі на умовах оренди. 

Відповідно, реалізація об’єкту ОЗ не вплине на розрахунок суми єдиного податку.

Але при цьому слід пам’ятати про Розрахунок частки сільгосптоваровиробництва, який здійснюється за наказом Мінагрополітики №772.

Згідно з формами Розрахунку загальна сума доходу сільськогосподарського товаровиробника зменшується на суму доходу, отриману від реалізації основних засобів, які перебували на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця, у якому здійснюється їх продаж (адже дохід від продажу ОЗ відображається у рядку 3.4 Розрахунку).

Таким чином, якщо ОЗ перебували на балансі платника податку більше 24 місяців, то дохід від їх продажу не буде включатися до скоригованого доходу сільськогосподарського товаровиробника (рядок 4 Розрахунку) для цілей розрахунку частки сільгосптоваровиробництва (рядок 5 Розрахунку).

Якщо ОЗ перебували на балансі менше 24 місяців, то до доходу для Розрахунку потрапить сума договірної вартості таких ОЗ.

 

Оподаткування ПДВ продажу ОЗ

Операція з продажу ОЗ платником податку є об’єктом оподаткування ПДВ. База оподаткування визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ, зокрема, виходячи з договірної вартості таких ОЗ.

При цьому база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

У випадку, якщо договірна ціна буде нижче за балансову вартість таких ОЗ, платник податку складає дві податкові накладні:

  • одна видається покупцю на суму договірної вартості таких ОЗ;
  • друга залишається у продавця на суму різниці між договірною вартістю та балансовою вартістю таких ОЗ.

 

Оподаткування ПДВ при списанні ОЗ

За п. 189.9 ПКУ у разі, якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, то така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Податкова накладна в такому випадку залишається у платника податку (тип причини 05 «Складена у зв’язку з ліквідацією основних засобів за самостійним рішенням платника податку»). У рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «400000000000», а в рядку  «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.).

Питання визначення звичайної ціни податківцями розглядалося у листі від 26.04.2016 р. № 9396/6/99-99-15-03-02-15.

Податківці зазначають, що відповідно до пп. 14.1.71 ПКУ звичайною ціною, зокрема, є ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, то вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Якщо під час здійснення операції обов'язковим є проведення оцінки, вартість об'єкта оцінки є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування.

Водночас ринковою ціною є ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах (пп. 14.1.219 ПКУ).

Тому платник податку, який за самостійним рішенням ліквідує ОЗ, повинен нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за операцією з ліквідації таких необоротних активів, виходячи з їх ринкової ціни, визначеної на момент такої ліквідації, за правилами, встановленими пп. 14.1.219 ПКУ, але не нижче їх балансової вартості. 

Також на тему продажу ОЗ «єдинником» ІV групи читайте консультацію>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»