• Посилання скопійовано

Чи можна у декларації з податку на прибуток виправити давнє порушення?

Підприємство у 2017 році помилково не включило до доходів безнадійну кредиторську заборгованість. Але декларація за 2017 рік була збитковою, тому такі доходи тільки зменшать збитки. За наступні роки, 2018 – 2020 рр. були також збитки, декларація подавалася поквартально. За 2021 р. подаватиметься річна декларація. Як виправити помилку?

Чи можливо зараз виправити помилку в декларації за 2017 рік?

Відповідно до п. 50.1п. 102.1 ПКУ строк давності для виправлення помилок в деклараціях – 1095 днів, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації, в якій була помилка. Виявивши помилку пізніше, підстав для її виправлення вже не буде.

Згідно з пп. 49.18.6, п. 49.19 ПКУ, у редакції цих пунктів, що діяла на момент річного звітування за 2017 рік, річну декларацію з податку на прибуток потрібно подати протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Таким чином, гранична дата подання декларації за 2017 рік – 01.03.2018 р.

Відраховуємо від цієї дати 1095 днів і отримуємо граничну дату, до якої можна виправити помилки в декларації за 2017 рік – 28.02.2021 р.

Але слід сказати, що відповідно до п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ на період з 18.03.2020 р. по останній день календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України у зв’язку з COVID-19, зупиняється перебіг строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ.

Таким чином, в березні 2021 року можна уточнити декларацію за 2017 рік та всі наступні роки.

 

Як виправити помилку?

Виправляти помилку доведеться шляхом подання уточнюючих декларацій з податку на прибуток. Причому подавати їх потрібно за кожен податковий період, за який подавалися звітні декларації. Тобто, якщо подавалися звітні квартальні декларації, то потрібно подавати всі уточнені квартальні декларації.

Причому подавати їх доведеться послідовно, починаючи з самої давньої. Після того, як вона буде прийнятою, слід подавати наступну. Якщо наступна буде прийнятою, то наступну за наступною і так далі аж до останньої декларації, яка уточнюється.

Разом з уточненими деклараціями потрібно буде подавати і всі додатки, які подавалися із звітними деклараціями, а також фінансову звітність. 

Щодо подання з уточненою декларацією фінзвітності наводимо відповідь податкової на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Чи подається та яким чином разом з уточнюючою Податковою декларацією з податку на прибуток підприємств фінансова звітність та чи проставляється позначка про одночасне її подання, якщо показники раніше поданої фінансової звітності, не підлягають (підлягають) виправленню?».

Податкова пише, що якщо в декларації за минулий звітний (податковий) період виявлені помилки, а показники фінзвітності за такий період не підлягають виправленню, то з уточнюючою декларацією платник податку може не подавати фінансову звітність повторно.

У разі виявлення помилок у фінзвітності платник податків повинен подати разом з уточнюючою декларацією виправлену фінзвітність. При поданні фінзвітності в електронному вигляді уточнююча декларація в електронному вигляді подається після подання виправленої фінансової звітності.

Якщо платник податку (у т. ч., який подає уточнюючу декларацію в електронному вигляді) подає виправлену фінзвітність у паперовому вигляді, то така фінзвітність подається до контролюючого органу за основним місцем обліку з супровідним листом.

Незалежно від того виправляються показники фінзвітності, чи ні, при поданні уточнюючої декларації у таблиці «Наявність додатків» проставляється позначка у графі «П(С)БО» або «МСФЗ» графи «ФЗ» та зазначаються відомості про форми фінзвітності, які були подані/подаються до контролюючого органу.

Платники податку мають право скористатися нормами п. 46.4 ПКУ щодо подання доповнення до уточнюючої декларації, яке може бути складене за довільною формою та буде використане контролюючим органом при аналізі показників такої декларації. У такому разі платник зазначає про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації, а доповнення до декларації вважатиметься невід’ємною її частиною.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»