• Посилання скопійовано

Придбання товару у фізособи: ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Чи може фізособа - не підприємець продати товар юрособі? Відповідно юрособа, як податковий агент, сплатить ПДФО та ВЗ, та виплатить винагороду фізособі

Відповідно до пп. 173.3 ПКУ у разі, якщо стороною договору купівлі-продажу рухомого майна є юридична особа, вона вважається податковим агентом платника податку і зобов’язана виконати всі функції податкового агента.

Щодо ПДФО, зазначимо, що дохід від продажу фізособою рухомого майна оподатковується за ставкою, визначеною у пп. 167.2 ПКУ, тобто 5%, виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижчої від оціночної вартості такого об'єкта (абз. 2 пп. 173.1 ПКУ). Також такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%. 

Під час виплати або до неї юрособа повинна утримати ПДФО та ВЗ і перерахувати його до бюджету, тобто виконати покладені на нього функції податкового агента. Виплату та оподаткування такого доходу відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «105». 

І все би ніби добре, але податківці уточнюють правила застосування наведених вище норм. Так, ДПС у листі від 01.06.2017 р. № 441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК щодо цього питання зазначила, що ставка ПДФО в цьому випадку може бути і 18%. 

Чому? Тому що згідно з пп. 173.4 ПКУ під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна нотаріус посвідчує договір купівлі-продажу. Нотаріальне посвідчення договорів про відчуження майна здійснюється відповідно до ст. 55 Закону №3425.

Таким чином, положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону №2658, документа про сплату до бюджету податку та договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням.

Із вищезазначеного виходить, що є два варіанти оподаткування такої операції: 

1) за умови проведеної оцінки майна та нотаріально посвідченого договору куплі-продажу юридична особа може провести оподаткування ПДФО доходу фізичної особи-продавця за ставкою 5%;

2) якщо оцінку майна не проведено, а договір не посвідчено нотаріусом, тоді слід застосовувати ставку ПДФО 18%. У такому разі доходи фізичної особи — продавця розглядають не як дохід від продажу рухомого майна, а як інші доходи (пп. 164.2.20 ПКУ), які, на їх думку, потрібно відображати у формі №1ДФ за ознакою доходу «127».

Подається  форма №1ДФ протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. А ось перераховується до бюджету ПДФО і ВЗ під час виплати доходу фізичній особі єдиним платіжним документом згідно з пп. 168.1.2 ПКУ.

Щодо оподаткування такого доходу ЄСВ слід врахувати таке: відповідно до п. 1 ст. 7 Закону № 2464 ЄСВ нараховується, зокрема, на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Тобто, виплати за іншими договорами цивільно-правового характеру (наприклад, за договором купівлі-продажу, найму тощо) не оподатковуються ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024120
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024635