• Посилання скопійовано

Як підтвердити цільове призначення використання автомобіля?

Неприбуткова установа має автомобіль. Як підтвердити цільове використання автомобіля, якщо директор заправляє авто за власні кошти? Як оформити заправку автомобіля директором?

Підтвердження цільового використання автомобіля

Використання автомобіля для цілей неприбуткової установи повинно бути документально оформлено. На жаль, законодавчі акти і податківці не надають конкретного переліку документів, які можуть це підтверджувати.

Перш за все керівник повинен видати наказ щодо використання автомобіля для цілей неприбуткової установи, зазначивши ПІБ працівника, який буде цей автомобіль використовувати.

По - друге, таким підтверджувальним документом може бути подорожній лист. Зазначимо, що відповідно до Закону №3565 у текстах Законів «Про автомобільний транспорт» та «Про дорожній рух» вилучено посилання на дорожні листи будь-яких автотранспортних засобів. Відповідно до цього установа може використовувати власнорозроблену форму шляхового листа, при цьому дотримуючись вимог щодо наявності у такому документі всіх обов’язкових реквізитів:

  • назви документа (форми);
  • дати  складання;
  • назви підприємства, від імені якого складено документ; 
  • змісту та  обсягу  господарської   операції,   одиницю   виміру господарської операції; 
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; 
  • особистого підпису або інших даних, що дають змогу ідентифікувати особу,  яка брала  участь  у  здійсненні  господарської операції.

 

Компенсація коштів директору

У разі, якщо директор заправляє авто за власні кошти і установа планує компенсувати йому ці кошти, він повинен подати авансовий звіт разом з підтверджувальними документами (фіскальний чек) про придбання пального.

На підставі авансового звіту підприємство оприбутковує палива на субрахунок 203 «Паливо» в кореспонденції з субрахунком 3721 «Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті» та подальшим списанням на відповідний рахунок витрат (наприклад 92 «Адміністративні витрати»). Про списання палива ми писали тут>>

Зверніть увагу, що податківці наполягають на тому, що компенсація працівнику понесених витрат без надання авансу на такі витрати включається до доходу такого працівника і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором. Хоча суд в цьому випадку стає на сторону платника податків.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5620
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:279
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419