• Посилання скопійовано

Чи має право орендодавець забезпечувати паливом зданий в оренду автомобіль?

Чи можна, щоб орендодавець заправляв зданий в оренду автомобіль, а орендар щомісяця відшкодовував орендодавцеві вартість фактично використаного палива, згідно з подорожніми листами, за актом виконаних робіт, де одиниця виміру кілометри, а не літри?

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

Тобто, орендований автомобіль надходить у володіння і користування орендаря. Це означає, що на період оренди автомобіль вибуває з володіння орендодавця.

Відповідно до ч. 2 ст. 801 ЦКУ витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач.

Тобто, в разі отримання автомобіля в оренду автомобіль надходить у володіння орендаря і орендар несе всі витрати, пов’язані з використанням автомобіля. Тобто, саме орендар повинен заправляти автомобіль пальним.

Причому орендар може заправляти автомобіль і у орендодавця. Але в такому разі це вважатиметься реалізацією пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Звісно, що в такому разі постане питання реєстрації орендодавця платником акцизного податку.

Але якщо орендодавець здійснює заправку за паливними картками, він може продати орендареві такі картки. А вже орендар самостійно здійснюватиме заправку за цими картками. При продажу карток реалізації пального немає, а тому й питання з акцизним податком не виникає. Про це ми писали, наприклад, тут, тут.

Варто також сказати, що орендодавець не може виписувати подорожніх листів на переданий в оренду автомобіль. Тому що подорожній лист є первинним документом, яким оформляється робота автомобіля. Але оскільки автомобіль вибуває з володіння орендодавця, він не може виписувати документ на роботу автомобіля. Виписувати подорожній лист може тільки особа, яка використовує автомобіль у своїй діяльності. У випадку з орендою це орендар.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»