• Посилання скопійовано

Чи може орендодавець забезпечувати пальним автомобілі, які передано в оренду?

Підприємство заправляє авто за паливними картками, а окремі автомобілі здає в оренду. Чи вважатиметься здавання в оренду продажем пального? Чи не потрібно орендодавцю реєструватися платником акцизного податку та на якій підставі?

Реалізація пального в пп. 14.1.212 ПКУ визначена як будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на нього чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

При цьому не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

у споживчій тарі ємністю до 5 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

при використанні пального суб'єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу/акцизного складу пересувного, що передано (відпущено, відвантажено) платником акцизного податку таким суб'єктам господарювання виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки.

До власного споживання також відносяться операції із заправлення пальним за договорами підряду при одночасному виконанні умов, встановлених у цьому підпункті.

ДПС в ІПК від 08.11.2019 р. № 1242/6/99-00-04-02-05-15/ІПК повідомляє, що з 01.07.2019 р. операції з продажу третім особам пального за допомогою талонів, при якій не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального споживачу, не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

У разі, якщо підприємство здійснює операції лише з талонами та/або смарт-картками на пальне, без його реалізації в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ, при цьому договором передбачено постачання талонів (карток) як торговельної послуги на отримання палива, то за такими операціями у суб'єкта господарювання не потрібно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, об'єкт оподаткування акцизним податком при цьому не виникатиме.

Однак, якщо за даними первинних документів підприємство здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива за допомогою талонів та/або смарт-карток на пальне, які отримуються та/або надаються як доповнення до видаткових накладних на паливо, у цьому випадку підприємство є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 ПКУ.

Щодо використання паливних талонів (карток) зазначимо таке:

Відповідно до Інструкції №281/171/578/155, талон – це спеціальний талон, придбаний за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування та марки, які позначені на ньому.

Правила відпуску нафтопродуктів за талонами встановлено в пп. 10.3.3 Інструкції №281/171/578/155. За цими правилами форму, зміст та ступінь захисту бланків талонів установлює емітент талона. При цьому необхідними елементами змісту талона є його серійний та порядковий номери.

Заправлення за талонами відображається у змінному звіті АЗС за ф. №17-НП.

У пп. 10.3.4.1 Інструкції №281/171/578/155 зазначено, що відпуск нафтопродуктів за платіжними картками здійснюється на підставі вимог Закону №2346 та Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, та інших нормативно-правових актів.

Відпуск нафтопродуктів за платіжними картками також відображається у змінному звіті АЗС за ф. №17-НП.

Отже, можливість передання чи продажу паливних талонів (карток) орендарю автомобілів (чи іншій особі) необхідно узгодити з емітентом цих паливних талонів (карток).

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»