• Посилання скопійовано

Чи має право орендодавець забезпечувати паливом зданий в оренду автомобіль?

Чи можна, щоб орендодавець заправляв зданий в оренду автомобіль, а орендар щомісяця відшкодовував орендодавцеві вартість фактично використаного палива, згідно з подорожніми листами, за актом виконаних робіт, де одиниця виміру кілометри, а не літри?

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

Тобто, орендований автомобіль надходить у володіння і користування орендаря. Це означає, що на період оренди автомобіль вибуває з володіння орендодавця.

Відповідно до ч. 2 ст. 801 ЦКУ витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач.

Тобто, в разі отримання автомобіля в оренду автомобіль надходить у володіння орендаря і орендар несе всі витрати, пов’язані з використанням автомобіля. Тобто, саме орендар повинен заправляти автомобіль пальним.

Причому орендар може заправляти автомобіль і у орендодавця. Але в такому разі це вважатиметься реалізацією пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Звісно, що в такому разі постане питання реєстрації орендодавця платником акцизного податку.

Але якщо орендодавець здійснює заправку за паливними картками, він може продати орендареві такі картки. А вже орендар самостійно здійснюватиме заправку за цими картками. При продажу карток реалізації пального немає, а тому й питання з акцизним податком не виникає. Про це ми писали, наприклад, тут, тут.

Варто також сказати, що орендодавець не може виписувати подорожніх листів на переданий в оренду автомобіль. Тому що подорожній лист є первинним документом, яким оформляється робота автомобіля. Але оскільки автомобіль вибуває з володіння орендодавця, він не може виписувати документ на роботу автомобіля. Виписувати подорожній лист може тільки особа, яка використовує автомобіль у своїй діяльності. У випадку з орендою це орендар.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Які особливості придбання технічного спирту для власних потреб підприємства?
    Підприємство купує технічний спирт для очищення власної продукції. Чи потрібно такому покупцю реєструвати акцизний склад? Чи потрібні додаткові документи на придбання спирту?
    Сьогодні 13:058
  • Чи можна придбати пальне на АЗС у власний паливозаправник і потім заправляти свій транспорт?
    Сільськогосподарське товариство має стаціонарну АЗС, на яку отримана ліцензія на зберігання пального для використання для власних потреб. Техніка заправляється пальним з цієї АЗС. Якщо роботи проводяться віддалено, пальне доставляється паливозаправником. Які наслідки для товариства будуть, якщо паливозаправник заправить цистерну на сторонній АЗС? Пальне буде використовуватися для заправки власного транспорту чи поповнення пального власної АЗС
    23.09.202426
  • Розрахунки між СГ за підакцизні товари – тільки безготівкові
    НБУ вніс зміни до Положення №148 з 29.08.2024 р. ТОВ здійснює продаж підакцизних товарів та продуктів ФОПам. У зв'язку з змінами є питання: чи може ТОВ отримувати готівку за продукти харчування? Чи може ТОВ отримувати платежі від ФОП через платіжні системи на свій рахунок за підакцизні товари та продукти харчування? Чи можуть бути штрафи через отримання коштів через термінали у ФОП і ТОВ?
    10.09.2024197
  • Оптова торгівля пальним, яке передане на відповідальне зберігання
    Підприємство має ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним. Чи може воно передати пальне на зберігання іншому підприємству, яке має ліцензію на зберігання пального та ліцензію на право оптової торгівлі за наявності місць оптової торгівлі, а в подальшому продавати пальне з цього місця зберігання?
    09.09.2024108
  • Що з акцизом та ПДВ при реалізації суміші кальяну ФОПом СГ роздрібної торгівлі?
    ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ та акцизу, продає суміш кальяну, до складу якої входить тютюн, що не оподатковується ПДВ та акцизом. Як оподатковується суміш кальяну в цьому випадку?
    19.08.202418