• Посилання скопійовано

ФОП торгує пивом: чи реєструватися платником акцизного податку?

ФОП відкрив магазин з роздрібної торгівлі пивом. Чи повинен він реєструватися платником акцизного податку? Які звіти він повинен подавати? Магазин знаходиться в місті, а на обліку він перебуває в районній податковій. Куди він повинен сплачувати цей податок?

Відповідно до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин). Як бачимо, винятком для "єдинників" є роздрібний продаж підприємцем пива, тож ФОП може перебувати як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування.

Отже, особа - суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів є платником акцизного податку (пп. 212.1.11 ПКУ).

Згідно з пп. 213.1.9 ПКУ, об'єктами оподаткування є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Ставка податку для пива становить 5 відсотків (пп. 215.3.10 ПКУ).

Підпунктом 212.3.1-1 ПКУ передбачено, що особи - суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність.

Тобто, платником підприємця зареєструють автоматично під час подання декларації з акцизного податку до контролюючих органів за місцем розташування пунктів продажу підакцизних товарів. Аналогічну думку ДФС висловлює у листі від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17.

Зазначимо, що податковий період для сплати акцизного податку становить календарний місяць, декларація з акцизного податку подається щомісячно не пізніше 20 числа наступного звітного періоду (п. 223.1 ПКУ). Акцизний податок сплачують впродовж 10 календарних днів після граничного строку подання звітності (пп. 222.1.1 ПКУ).

Зверніть увагупп. 14.1.144 ПКУ відносить пиво до товарів із товарною позицією 2203 згідно з УКТ ЗЕД. А це означає, що тільки пиво, яке належить до цієї товарної позиції, є підакцизним товаром. Безалкогольне пиво належить до товарної позиції 2202 згідно з УКТ ЗЕД, а тому не є підакцизним товаром. 

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин) ФОП може здійснювати лише за наявності ліцензії. Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право продавати сидр та пері (без додавання спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями (ст. 15 Закону №481).

Отже, ФОП на ЄП має право здійснювати роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту) за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ.

Оскільки ліцензію не можна отримати без наявності зареєстрованого РРО, то діяльність з продажу пива, сидру, пері (без додавання спирту) вимагає застосування РРО – незалежно від обраної системи оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»