• Посилання скопійовано

Несвоєчасна заміна реєстраційного посвідчення РРО: яка відповідальність?

ЦСО переопломбувало РРО у зв’язку зі зміною ПЗ, однак заміна реєстраційного посвідчення була здійснена лише через 2 тижні. Чи передбачено відповідальність за проведення операцій через РРО у цей час? Чи потрібно подавати ф. №ЗВР-1 у разі тимчасового не використання РРО внаслідок відсутності операцій?

Згідно з п. 1 глави 2 розд. II Порядку №547, у разі зміни даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються у КОРО, зокрема версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання здійснює перереєстрацію КОРО.

КОРО, видана суб’єкту господарювання залишається чинною до дати виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються на титульній сторінці КОРО.

Отже, при зміні версії програмного забезпечення РРО платник податків має здійснити і перереєстрацію КОРО. При цьому, враховуючи те, що КОРО чинна до дати виникнення відповідних змін і відповідно після їх внесення до реєстраційного посвідчення, то вважаємо, що записи у КОРО у проміжний період будуть вважатись не чинними. І якщо суб'єкт господарювання здійснював оприбуткування коштів за допомогою такої КОРО, зазначені суми коштів можуть вважатись неоприбуткованими. Однак наразі Указ №436, яким встановлювалась відповідальність за неоприбуткування готівки, втратив чинність, то ж такі штрафи не застосовуються.

Тому фактично, відповідальності за проведення операцій через КОРО у період відсутності нового реєстраційного посвідчення РРО наразі не передбачено.

Якщо РРО протягом робочого дня не використовувався, то щоденне видрукування Z-звіту чинним законодавством не передбачено.

Звітність, пов'язана із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), подається суб'єктом господарювання за формою № ЗВР-1 щодо всіх книг обліку розрахункових операцій, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом із розрахунковими книжками у випадках, визначених Законом №265.

Отже, Звіт за ф. № ЗВР-1 слід заповнювати відповідно до Інструкції № 13 та подавати до ДПС не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, та щодо КОРО, зареєстрованих на РРО, у разі використання РК на період виходу з ладу РРО та/або відключення електроенергії. При цьому, в разі використання РК на період виходу з ладу РРО подається Довідка у складі Звіту за ф. № 3ВР-1.

Тобто, якщо підприємство не використовує КОРО, а просто припинило проведення операцій через РРО, то подавати звіт за формою № ЗВР-1 не потрібно. А при використанні РРО звіт за ф. №ЗВР-1 подавати не потрібно, оскільки наразі усі види РРО, зазначені у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій, повинні мати можливість подавати до органу ДФС інформацію про такі операції в електронному вигляді по дротових або бездротових каналах зв'язку (що звільняє від обов’язку подання цього звіту).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024495
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202448
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600