• Посилання скопійовано

Добровільний перехід з третьої на другу групу єдиного податку протягом року

ФОП в 2019 році перевищив дохід 1,5 млн грн та з 1 січня 2020 року перейшов до ІІІ групи. Чи має право він знову перейти до ІІ групи з 1 липня 2020 року у зв’язку зі збільшенням лімітів для платників ЄП в 2020 році?

Відповідно до пп. 298.1.5 ПКУ, за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника ПДВ у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

Отже, «єдинники» можуть змінювати групу єдиного податку хоч кожного кварталу, головне — вчасно подати заяву та відповідати вимогам обраної група ЄП.

Нагадаємо, що Законом №540, який набрав чинності з 2 квітня 2020 року  передбачено збільшення граничного обсягу доходів для платників єдиного податку І-ІІІ групи.

Наразі в «ЗІР» з’явилось  роз’яснення, згідно з ним ліміти на 2020 рік встановлюються не пропорційно, а відповідно до нових затверджених розмірів з 02.04.2020 року у повному обсязі. Податківці зауважують, що  ФОПи  з 02.04.2020 р. дотримуються нових річних граничних обсягів доходів (1 млн грн – перша група, 5 млн грн – друга група, 7 млн грн – третя група), які визначаються за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р. (включно).

Таким чином, якщо ФОП ІІІ групи на сьогодні відповідає критеріям та вимогам ІІ групи (зокрема, граничному обсягу доходу 5 млн грн), він має право добровільно з 1 липня 2020 року перейти на ІІ групу ЄП. Для цього потрібно подати заяву не пізніше 15 червня 2020 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    Сьогодні 10:0416
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202430
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463