• Посилання скопійовано

Гарантійне обслуговування та єдиний податок

Підприємство – платник ЄП отримало запчастини від постачальника-нерезидента за договором надання послуг гарантійного ремонту на території України. Ремонту підлягає обладнання, поставлене цим нерезидентом українським покупцям. Як такому платнику ЄП обліковувати отримані запчастини та чи включаються вони до його доходу?

Специфіка ситуації полягає в тому, що право власності на запасні частини до платника єдиного податку не переходить і він фактично приймає їх на зберігання. Для відображення таких операцій у бухгалтерському обліку застосовується забалансовий субрахунок 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні». За дебетом цього субрахунку одностороннім записом відображається вартість прийнятих від виробників запасних частин, матеріалів, необхідних для усунення несправностей. За кредитом субрахунку 023 одностороннім записом відображається списання вартості товарно-матеріальних цінностей, отриманих безкоштовно від виробників і використаних для ремонту.

Відповідно до пп. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП - юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Тож в даному випадку отримання запасних частин для виконання гарантійного ремонту не впливає на доходи і витрати юридичної особи – платника ЄП, і навіть не відображається на його балансових рахунках. Звертаємо увагу, що до доходу платника ЄП включатиметься винагорода такого платника, яку він отримує від постачальника-нерезидента за виконання гарантійних обов’язків (за її наявності).

Схему бухгалтерських записів наведено у таблиці.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Дебет

Кредит

Отримано від підприємства-виробника ТМЦ, необхідні для ремонту

023

Відображено витрати виконавця на проведення ремонту (без обліку отриманих ТМЦ)

23

661, 651, 131, 20, 631

Здійснено гарантійний ремонт, вартість ремонту пред’явлено підприємству-виробнику

362

703

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ (якщо платник ЄП є платником ПДВ)

703

641/ПДВ

Віднесено на фінансовий результат дохід

703

791

Списано ТМЦ, передані виробником і використані при ремонті

023

Віднесено на собівартість виконаних робіт (наданих послуг) і на фінансові результати вартість здійсненого ремонту

903

23

791

903

Зараховано на поточний рахунок кошти від підприємства-виробника за надання послуг гарантійного обслуговування (одночасно визнається оподатковуваний дохід у платника ЄП)

311

361

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»