• Посилання скопійовано

Юрособа - «єдинник» отримав право вимоги боргу: що з податком?

Юрособа - платник ЄП (5%) є новим кредитором згідно з договором про відступлення права вимоги грошової заборгованості за договором поворотної фіндопомоги. Які особливості оподаткування таких операцій?

Щодо отримання права вимоги

Відповідно до пп. 14.1.255 ПКУ, відступлення права вимоги - операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Наприклад, такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ.

З точки зору оподаткування отримання юрособою такого права вписується в придбання послуг (див. пп. 14.1.185, пп. 14.1.203 ПКУ).

Якщо за отримання права вимоги юрособа сплачує кошти, є підстави говорити, що послуги отримані за плату. Виходить, якщо права вимоги отримуються безоплатно, є підстава стверджувати про безоплатне отримання послуг. 

Відповідно до пп. 292.3 ПКУ до суми доходу платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду послуг. Безоплатно отриманими вважаються послуги, надані платнику ЄП згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення.

З наведеного випливає, що платник ЄП начебто повинен включити до складу свого доходу вартість отриманої вимоги, якщо вона буде отримана безоплатно, без здійснення компенсації первісному кредитору.

 

Щодо отримання оплати від боржника

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (пп. 292.6 ПКУ).

З наведеного випливає, що якщо платник ЄП отримає від боржника кошти на погашення заборгованості, сума таких коштів включається до доходу платника ЄП і оподатковується ЄП. Такий ж висновок читаємо в ІПК ДФСУ від 04.04.2019 р. №1431/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

Якщо боржник так і не погасить заборгованості, тобто, юрособа - платник ЄП не отримає коштів, доходу в неї не буде, а отже, і платити ЄП буде ні з чого. 

 

Загальний висновок:

За буквального розуміння норм ПКУ виходить, що у разі безоплатного отримання права вимоги боргу платник ЄП включить суму заборгованості до складу доходу двічі – один раз при безоплатному отриманні від первісного кредитора, другий раз при отриманні коштів від боржника. Що є явно абсурдним і несправедливим. Та й в ІПК № 1431/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці говорять тільки про дохід при отриманні коштів, а дохід при підписанні договору вони не вбачають. Тому для уникнення непорозумінь з податківцями рекомендуємо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»