• Посилання скопійовано

ТОВ на ЄП надає послуги коворкінгу нерезиденту: що з ПДВ?

ТОВ - платник ЄП за ставкою 5% надає послуги коворкінгу нерезиденту (фактичне місцезнаходження приміщення та обладнання – територія України). Чи виникають у ТОВ податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 20% та чи необхідно подавати декларацію з ПДВ? Підпадає чи ні ТОВ під обов'язкову реєстрацію платником ПДВ після цієї операції?

Відповідно до пп. 3 пп. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім ПДВ, що сплачується фізособами та юрособами, які обрали ставку єдиного податку у розмірі 3%, а також що сплачується платниками єдиного податку 4 групи.

ДПС в ІПК від 29.07.2019 р. №3540/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що згідно з вищевказаною нормою чинного податкового законодавства ТОВ, яке є платником єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 5%, звільнено від обов'язку нарахування і сплати ПДВ та подання податкової звітності з ПДВ.

Однак ст. 208 ПКУ встановлені правила оподаткування ПДВ у разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника ПДВ, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, особі, яку зареєстровано як платника ПДВ, чи будь-якій іншій юрособі – резиденту.

У цьому разі отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою 20% на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.2 ПКУ (пп. 208.2 ПКУ).

Якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника ПДВ, то податкова накладна не складається (пп. 208.4 ПКУ). Він подає форму розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, яка затверджена наказом Мінфін №21.

Отже, лише у разі отримання послуг від нерезидента на митній території України, а не їх постачання нерезиденту, юрособа – неплатник ПДВ нараховує податкові зобов’язання з ПДВ та у терміни для місячного звітного періоду подає вищевказаний розрахунок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»