• Посилання скопійовано

Дивіденди нерухомістю: особливості обліку у «єдинника»

Юрособа на ЄП планує в рахунок дивідендів передати нерухомість (балансова вартість на 30.09.2019 р. становить 5 тис. грн) Які наслідки та послідовність дій в такому випадку?

Єдиний податок

ТОВ повинні виплачувати дивіденди грошовими коштами, якщо інше не встановлено одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства (ст. 26 Закону про ТОВ).

На практиці під час виплати дивідендів у натуральній формі зазвичай їх нараховують у грошовій формі. А потім із особою, якій виплачують дивіденди, оформлюють договір купівлі-продажу товарів, необоротних активів і здійснюють взаємозарахування за зобов'язаннями (ст. 601 ЦКУ).  Про це ми також колись говорили тут. У таких випадках розрахунок за відвантажені товари, необоротні активи все одно не проводять у грошовій формі.

З огляду на це слід згадати про особливості спрощеної системи оподаткування. Адже згідно з пп. 291.6 ПКУ платники єдиного податку можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі.

Згідно із роз’яснення у підкатегорії 108.01.01 «ЗІР» на питання: «Чи мають право ЮО - платники ЄП третьої групи здійснювати бартерні операції (взаємозалік заборгованостей)?» податківці зазначають, що ЮО-"єдинники" не мають права здійснювати бартерні операції, в тому числі погашати заборгованість взаємозаліком за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) іншим способом ніж грошовим.

Згідно із роз’яснення в ІПК ДФС у Дніпропетровській області від 06.06.2019 р. №2579/ІПК/04-36-12-04-21 норма пп. 291.6 ПКУ  регламентує тільки форму отримання доходу, якій підлягає оподаткуванню єдиним податком, а саме виключно грошову форму.

Оскільки під виплатою дивідендів у негрошовій формі йде мова про звичайний продаж ОЗ, тобто про отримання доходу ЮО-єдинником від продажу ОЗ (детально про облік та оподаткування продажу ОЗ "єдинниками" ми писали тут) , а ми вказали вище, що доходи мають отримуватися виключно у грошовій формі, то вважаємо, що "єдинник" не може виплатити дивіденди у негрошовій формі та при цьому залишитися на спрощеній системі оподаткування, адже фактично дохід не буде отримано в грошовій формі, а буде зарахований в рахунок погашення заборгованості по дивідендам.

Втім, оскільки саме із цього приводу податківці не надавали своїх роз’яснень, радимо ЮО-"єдиннику" утриматися від виплати дивідендів у негрошовій формі до отримання власної ІПК.

 

ПДВ

Якщо виплата дивідендів проводиться у товарній формі (продукцією, товарами), то така операція оподатковується ПДВ на загальних підставах, оскільки така операція визначається як продаж товарів. Тобто виплата дивідендів у натуральній формі оподатковується ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%.

Емітент, який виплачує дивіденди у товарній формі, має скласти ПН, зареєструвати її в ЄРПН та включити суму ПДВ до податкових зобов'язань звітного періоду.

Зазначений порядок оподаткування дивідендів визначено пп. 196.1.6 ПКУ. Про це ми зазначали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»