• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ за мобілізованих ФОПами ІІ та ІІІ групи

Чи сплачують ФОПи на ЄП ІІ та ІІІ групи ЄСВ за мобілізованого робітника, якщо вони нараховують ці суми та відображають їх в об’єднаній звітності?

Згідно з пп. 9-20 розділу VІІІ «Прикінцеві положення» Закону про ЄСВ встановлено, що під час періоду мобілізації,  визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію", роботодавці - платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. 

Такими особами є:

  • фізичні особи - підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку;
  • юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку.

Прийняте рішення щодо несплати ЄСВ з середнього заробітку мобілізованого працівника потрібно оформити наказом. Не сплачувати ЄСВ такий роботодавець може лише із середнього заробітку, який нараховано за дні починаючи з 17 березня 2022 року.

Отже, якщо ФОПи платники ЄП 2 та 3 групи приймуть рішення про несплату ЄСВ за мобілізованого працівника, то вони його і не будуть сплачувати. Проте, у Додатку 1 об'єднаної звітності суму нарахованого ЄСВ потрібно буде відобразити за кодом категорії застрахованої особи «48». При цьому у графах 16 та 17 вказуємо нараховану середню зарплату, а у графі 20 — нарахований (хоч і не сплачений) на неї ЄСВ. Відповідну кількість календарних днів перебування у трудових відносинах зазначають у графі 14, яка відповідає кількості календарних днів звітного місяця.

Також 15 липня 2022 року Президент підписав Закон від 01.07.2022 р. №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», який набрав чинності 19 липня.

Цим Законом звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади). 

Тобто нарахування середнього заробітку роботодавцю потрібно провести по 18 липня включно. Але таким працівникам залишається виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Держбюджету.

Проте, якщо роботодавець й надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню (з відповідним оподаткуванням), він може це робити добровільно, законодавством це не заборонено. Але  рішення про збереження мобілізованому даних виплат роботодавець має зафіксувати в наказі.

Звертаємо увагу, 25 липня 2022 року у Раді зареєстровано законопроєкт №7584 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову». 

Тобто метою законопроєкту є відновлення (повернення) гарантій для працівників на час призову на військову службу (збереження середнього заробітку) та запровадження механізму державної компенсації роботодавцям витрат на оплату праці таких працівників на час призову шляхом їх врахування у сплату загальнодержавних податків і зборів або надання на розмір таких витрат облігацій внутрішньої державної позики.

Про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202430
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246762
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202446
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024341