• Посилання скопійовано

Відображення відпускних в Звіті з ЄСВ

Керівник йде у відпустку з 1 серпня 2020 р. 28 липня виплачені відпускні та сплачені податки на суму відпускних. В якому місяці відображати відпускні в Звіті з ЄСВ?

Відповідно зі ст. 115 КЗпП, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Тож виходить, що у разі початку відпустки з першого числа місяця, відпускні, як правило, виплачуються працівникові в останні дні попереднього місяця. 

Згідно з п. 9 Порядку №435 на одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6, якщо нарахування здійснюються за поточні (заробітна плата) та майбутні (відпускні) періоди.

Якщо відпускні наступного місяця виплачуються та нараховуються в поточному місяці, то їх слід відобразити у Звіті з ЄСВ за поточний місяць, але вказати в реквізиті 11 таблиці 6 місяць, за який вони нараховані.

Отже, суму нарахованих у липні 2020 р. відпускних за серпень 2020 р. відображають в Звіті з ЄСВ за той місяць, у якому вони фактично нараховані в бухгалтерському обліку, тобто у Звіті за липень 2020 р.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ суму нарахованих відпускних відображають так:

  • реквізити з 5 по 9 та з 22 по 25 заповнюється в звичайному порядку,
  • в реквізиті 10 – зазначається код типу нарахувань «10»,
  • в реквізиті 11- місяць та рік, за який нараховані відпускні (082020),
  • реквізит 15 – не заповнюється, оскільки в даному місяці нараховувалася заробітна плата,
  • в реквізитах 17 та 18 – зазначається сума нарахованих відпускних,
  • в реквізиті 21 – зазначається нарахована сума ЄСВ, нарахована на суму відпускних,
  • всі інші реквізити не заповнюються.

У таблиці 1 Звіту з ЄСВ відпускні відображають в загальній сумі заробітної плати, виділяти  її окремо не потрібно.

В таблиці 5 Звіту з ЄСВ інформація про початок та закінчення основної щорічної відпустки не зазначається.

Потрібно взяти до увагу, що на момент подання Звіту з ЄСВ, було нараховано ЄСВ на фактичну суму відпускних у поточному місяці за майбутній, але при розрахунку ЄСВ у майбутньому місяці знову діятиме правило нарахування ЄСВ не нижче мінімального страхового внеску, якщо це основний працівник.

Тому, якщо фактична база нарахування ЄСВ визначена за основним місцем роботи працівника, за місяць, на який припадає щорічна відпустка, виявиться нижчою за мінімальну заробітну плату, потрібно буде розрахувати різницю між цими двома величинами і нарахувати на неї ЄСВ.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ таку різницю відображають окремим рядком із зазначенням у реквізиті 10 -  код типу нарахувань «13», в реквізиті 19- суму різниці, а в реквізиті 21 – суму ЄСВ нараховану на різницю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202430
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246762
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202446
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024342