• Посилання скопійовано

Робота у святкові дні без зміни окладів

Чи може підприємство на час війни видати наказ про збільшення робочого часу за рахунок святкових днів, не міняючи оклади?

Як відомо, у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53, ч. 1 ст. 65, ч. 3 - 5 ст. 67, ст. 71, 73, 78-1 КЗпП та ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки (п. 6 ст. 6 Закону №2136).

Тобто у період дії воєнного стану працюють інші правила щодо застосування норми ст. 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Звертаємо увагу, що Закон №2352 вніс зміни до п. 1 ст. 6 Закону №2136, де максимальна тривалість робочого тижня під час війни була збільшена та становила не 40, а 60 годин. Але починаючи з 19 липня 2022 р. цю норму (про 60 годин) скасовано, вона діє лише для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо).

Таким чином, скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися як звичайний робочий день в межах 40-годинного робочого тижня (без зміни окладу). Проте роботодавець може в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів, керуючись ч. 1 ст. 9-1 КЗпП встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Так, відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП.

Аналогічну думку з цього питання висловила Управління Держпраці у Чернігівській області у своєму роз’ясненні.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»