• Посилання скопійовано

Добровільна сплата середньої зарплати мобілізованим за фінансової можливості підприємства

З 19.07.2022 р. припинено виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам. Підприємство бажає самостійно продовжувати платити мобілізованим середній заробіток (фіксовану суму або в розмірі середнього заробітку). Чи можна не вносити зміни до колдоговору, а тільки видати наказ про виплату? Виплата може бути не постійною, а за фінансової можливості на підприємстві?

У зв’язку з набранням чинності 19 липня 2022 року Законом №2352, яким звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади) постає питання щодо добровільних виплат мобілізованим працівникам.

Відповідно до ст. 9-1 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Оскільки нарахування є добровільним рішенням роботодавця та змінюється підстава для нарахування (збереження) (не прив’язаної до Порядку № 100), то доречно внести зміни в  колективний договір (за наявності) чи положення про оплату праці, з механізмом розрахунку цієї добровільної виплати мобілізованим працівникам. 

Отже, якщо роботодавець й надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню, він може це робити добровільно, законодавством це, як бачимо, не заборонено. Але  рішення про збереження мобілізованому даних виплат роботодавець має зафіксувати в наказі. 

Тож, у разі прийняття роботодавцем рішення про подальше (після 19 липня) нарахування добровільної виплати мобілізованим працівникам, можна її виплачувати в будь-якій сумі: 

  • 100% за Порядком №100 чи якийсь відсоток від нарахованої середньої; 
  • фіксованій (у розмірі окладу, МЗП тощо).

Чи можна проводити виплати мобілізованим працівникам залежно від фінансового стану? Вважаємо, що можна, на те вона і добровільна виплата. Але цей момент також потрібно зафіксувати в наказі та в колдоговорі, або вказати періодичність виплати. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»